14-04-2013, 23:08
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-04-2013, 23:09 przez guy_fawkes.)
(14-04-2013, 22:52)arkhadius napisał(a): Baterie w smartfonach ogólnie są słabe więc trzeba bardzo o nie dbać albo nie używać telefonu :PNieprawda - baterie są pojemniejsze, niż kiedyś. Po prostu reszta komponentów jest zbyt prądożerna. Nokia 3310 na baterii 2100 mAh (standardowo miała 900 mAh) pociągnęłaby pewnie kilka tygodni, zaś mój LG L9 potrafi ją zeżreć w 1 dzień. To po prostu kwestia wielkich, kolorowych wyświetlaczy, szybkich bebechów oraz masy interfejsów i czujników. Z tego co wiem na szybkość zjadania baterii ma również wpływ tryb pracy - czy telefon łączy się z nadajnikami poprzez 2G czy 3G, choć to akurat najmniejszy problem.
Poza tym z własnego doświadczenia przekonałem się, że znacznie szybciej zjada baterię surfowanie przez 3G niż WiFi, dlatego gdzie się tylko da lepiej korzystać z hotspotów.
Generalnie zawarłeś sporo przydatnych rad, z których nie każdy zdaje sobie sprawę - bo przecież im więcej bajerów jest aktywnych, tym krócej telefon będzie działać na 1 ładowaniu. Najlepsza rada to po prostu ograniczenie się do tego, bez czego człowiek nie może się obyć. Animowana tapeta to fajny bajer przez kilka sekund, bo szybko znika przykryta okienkiem jakiegoś programu, więc łatwo z tego zrezygnować, ale np. z synchronizacji poczty już niekoniecznie.