to ja się pochwalę swoim autorskim przepisem na gulasz wołowy
mięso wołowe (gulaszowe lub wołowina extra) 0,5kg
pieczarki 0,5kg
papryka 2-3 szt.
cebula 1 szt
pieprz
sól
pieprz cayenne
papryka słodka
masło / oliwa z oliwek
wino czerwone półwytrawne
Mięso kroimy na kawałki dające się gryźć, kroimy cebulę w piórka, pieczarki na pół (w zależności od wielkości czasem na ćwiartki), paprykę w dużą kostkę. Rozpuszczamy masło/rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy mięso, wrzucamy cebulę i ciągniemy aż cebula zacznie zmieniać kolor, dorzucamy pieczarki, solimy (pieczarki puszczą soki), pieprzymy (ja używam pieprzu kolorowego w kulkach), dodajemy pieprz cayenne (ostrożnie to jest ostre i można przesadzić, pół łyżeczki do łyżeczki, ja sypię na oko) i paprykę słodką, dolewamy wino (też na oko, ok 150ml), mieszamy, przykrywamy i zostawiamy aż wołowina zmięknie, do czasu do czasu mieszając, dokładamy paprykę i ciągniemy dalej do czasu, aż ta stanie się miękka (ja lubię jak prawie się rozgotowuje). Następnym krokiem jest redukcja tego co mamy w garnku (wywaru) do stanu gdy przypomina to sos. Próbujemy czy czegoś nie brakuje i podajemy do jedzenia, np. z ryżem, kaszą lub bułką pszenną.
Z jarzyn pasują ogórki kiszone (można też wrzucić jako dodatek do papryki i pieczarek) lub buraki tarte. Nie pamiętam, żebym czosnek dodawał, ale też doda smaku.
Bon Appetit
bardzo lubię robić też Chilli Con Carne i steki wołowe z risotto
mięso wołowe (gulaszowe lub wołowina extra) 0,5kg
pieczarki 0,5kg
papryka 2-3 szt.
cebula 1 szt
pieprz
sól
pieprz cayenne
papryka słodka
masło / oliwa z oliwek
wino czerwone półwytrawne
Mięso kroimy na kawałki dające się gryźć, kroimy cebulę w piórka, pieczarki na pół (w zależności od wielkości czasem na ćwiartki), paprykę w dużą kostkę. Rozpuszczamy masło/rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy mięso, wrzucamy cebulę i ciągniemy aż cebula zacznie zmieniać kolor, dorzucamy pieczarki, solimy (pieczarki puszczą soki), pieprzymy (ja używam pieprzu kolorowego w kulkach), dodajemy pieprz cayenne (ostrożnie to jest ostre i można przesadzić, pół łyżeczki do łyżeczki, ja sypię na oko) i paprykę słodką, dolewamy wino (też na oko, ok 150ml), mieszamy, przykrywamy i zostawiamy aż wołowina zmięknie, do czasu do czasu mieszając, dokładamy paprykę i ciągniemy dalej do czasu, aż ta stanie się miękka (ja lubię jak prawie się rozgotowuje). Następnym krokiem jest redukcja tego co mamy w garnku (wywaru) do stanu gdy przypomina to sos. Próbujemy czy czegoś nie brakuje i podajemy do jedzenia, np. z ryżem, kaszą lub bułką pszenną.
Z jarzyn pasują ogórki kiszone (można też wrzucić jako dodatek do papryki i pieczarek) lub buraki tarte. Nie pamiętam, żebym czosnek dodawał, ale też doda smaku.
Bon Appetit
bardzo lubię robić też Chilli Con Carne i steki wołowe z risotto
(02-08-2013, 20:08)Kropcia napisał(a): Ser prażony *_* waaaa, jeden z pyszniejszych przysmaków ^^ja dodaję też ser pleśniowy (lazur najczęściej, pięknie się topi i spaja makaron ze szpinakiem)
Ja czasem się bawię w makaron ze szpinakiem:
szpinak
duża śmietana
bazylia
oregano
zioła prowansalskie
sól
pieprz
czosnek
makaron (dowolny)
Makaron gotujemy i odcedzamy.
Szpinak (ja kupuję mrożony brykiet) rozmrażam i podgrzewam. W tym samym czasie wlewam do miski dużą śmietanę, wyciskam czosnek, do tego dodaję resztę przypraw i wlewam do szpinaku. Doprowadzam do podgotowania, po czym wrzucam makaron i jeszcze chwilkę podgrzewam.
Można to podać w takiej formie, można dorzucić ser feta i kawałki kurczaka. Proste i szybkie danie
PC + Vita, PS3 w fazie zakupu (odłożone na jesień), 3DS i DS Lite w planach