15-11-2013, 13:18
Te dwie szkoły nie ograniczają się tylko do RPG. Nazwałbym je inaczej - szkoła liniowa i nieliniowa. Wśród przedstawicieli szkoły liniowej panuje przekonanie że wspaniałe doświadczenie dla gracza można zagwarantować tylko przez ścisłe kontrolowanie fabuły i tempa rozgrywki czego efektem są gry w których kampania jest dopracowana ale gracz nie ma nawet dużego wrażenia wyboru. Zaś developerzy z drugiej szkoły wierzą że siła i frajda płynąca z nieskrępowanej eksploracji i wolności będzie wystarczyć graczowi a więc nie potrzeba mu dawać wszystkiego jak po sznurku. Gracz jak będzie chciał to sam sobie wszystko znajdzie i dostosuje poziom "trudności" wg. swoich własnych standardów.
Można na przedstawicieli obu z nich natrafić w większości gatunków gier. CoD ze swoim skupieniem na narracji i prowadzeniem za rączkę w kampanii dla pojedynczego gracza. Minecraft ze swoją absolutną wolnością. Pokemony X & Y które dają złudzenie wolności ale tak na prawdę są bardzo liniową grą.
Wracając do takiego pytania - który z przedstawionych typów gry RPG byłby mi bliższy? Czy liniowy ze wspaniałą fabułą? Czy też taki w której fabuła sama się tworzy w zależności od kroków które sam zdecyduję że zrobię?
Oczywiście że ten drugi
tylko wg. mnie nie jest on możliwy, JESZCZE, do wprowadzenia w grach komputerowych RPG. Za dużo historii do przygotowania a jak gracz będzie korzystać tylko z np; 20% contentu przygotowanego to dla devów znaczy że 80% ich pracy jest zmarnowane. Najbliżej do takiej idealnej gry RPG na komputerze wydaje się EVE Online ale to i tak nic przy starym dobrym papierowym RPG
Można na przedstawicieli obu z nich natrafić w większości gatunków gier. CoD ze swoim skupieniem na narracji i prowadzeniem za rączkę w kampanii dla pojedynczego gracza. Minecraft ze swoją absolutną wolnością. Pokemony X & Y które dają złudzenie wolności ale tak na prawdę są bardzo liniową grą.
Wracając do takiego pytania - który z przedstawionych typów gry RPG byłby mi bliższy? Czy liniowy ze wspaniałą fabułą? Czy też taki w której fabuła sama się tworzy w zależności od kroków które sam zdecyduję że zrobię?
Oczywiście że ten drugi