29-12-2013, 10:02
Hej,
Aktuanie też jestem zmuszony grać na linuxie (Debian), bo mój dysk (staruszek, 2 lata w laptopie przetrwał, a miesiąc po zakończeniu gwarancji się zepsuł
) chwilowo nie działa, muszę załatwić sobie nowy. Jakieś problemy z pojedyńczymi sektorami, ale na windowsie ciągle dokuczały mi bluescreeny, więc przeżuciłem się chwilowo na Debiana.
A wracając do sedna sprawy, to linux to dość otwarty system, posiada on również dużo możliwości do tworzenia sieci (nie tylko VPN) sam w sobie. Możesz więc utworzyć taką sieć, będąc w terminalu tekstowym linuxa. W tym wypadku posłużymy się najpopularniejszym programem do tego celu, czyli OpenVPN.
A oto jak to zrobić:
No, i to już wszystko, twoje ip VPN jest tym pierwszym w twoim configu w linijce ifconfig, a jego ip, pierwszym w jego configu także w linijce ifconfig.
Uffff, już mnie palce bolą, tak się rozpisałem... Ale mam nadzieje że pomogłem, jeżeli będziesz miał jakieś wątpliwości (a pewnie będziesz miał
), to pisz w tym wątku, postaram się odpowiedzieć jak najszybciej będę mógł.
Aktuanie też jestem zmuszony grać na linuxie (Debian), bo mój dysk (staruszek, 2 lata w laptopie przetrwał, a miesiąc po zakończeniu gwarancji się zepsuł
) chwilowo nie działa, muszę załatwić sobie nowy. Jakieś problemy z pojedyńczymi sektorami, ale na windowsie ciągle dokuczały mi bluescreeny, więc przeżuciłem się chwilowo na Debiana.A wracając do sedna sprawy, to linux to dość otwarty system, posiada on również dużo możliwości do tworzenia sieci (nie tylko VPN) sam w sobie. Możesz więc utworzyć taką sieć, będąc w terminalu tekstowym linuxa. W tym wypadku posłużymy się najpopularniejszym programem do tego celu, czyli OpenVPN.
A oto jak to zrobić:
- Uruchom konsolę tekstową linuxa (Terminal)
- Zainstaluj program OpenVPN, komendą sudo apt-get install openvpn
Gdy konsola poprosi cię o hasło, wpisz je, a proces instalacji powinien się rozpocząć.
- Wygeneruj tak zwany "klucz współdzielony" komendą sudo openvpn --genkey --secret secret.key
Pamiętaj, że ten plik utworzy ci się w twoim katalogu głównym, czyli /home/nazwa_użytkownika . Żeby utworzył się w innym miejscu, przed tamtą komendą wpisz cd ścieżka_do_katalogu
- Kiedy masz już klucz zabezpieczający transmisję, można już rozpocząć tworzenie sieci VPN. Musisz utworzyć config dla clienta i serwera, tak aby można było się do takiej sieci podłączyć. Config dla ciebie (czyli serwera) wygląda tak:
Gdzie:Kod:dev tun
ifconfig 10.8.0.1 10.8.0.2
secret /etc/openvpn/static.key
proto tcp-serwer
daemon
verb 4
log-append /var/log/openvpn.og
keepalive 10 900
inactive 3600
comp-lzo
ifconfig to twoje "węzły" sieci, gdzie pierwsze ip to twoje ip VPN, a drugie, to kolegi, z którym grasz.
secret to plik z kluczem, który wygenerowałeś wcześniej.
Zapisz ten plik pod nazwą config_serwer.conf.
- Potem potrzebny jest config dla twojego kolegi. Jeżeli dobrze pamiętam, to musisz mu wysłać swój plik z kluczem, a on musi zainstalować tą aplikacje tak samo jak ty, gdyż działa ona zarówno w trybie serwera, jak i po odpowiednim przystosowaniu, w trybie clienta.
Config dla niego wygląda tak:
Gdzie:Kod:dev tun
remote 150.254.30.19 1194
proto tcp-client
ifconfig 10.8.0.2 10.8.0.1
secret /home/piotr/secret.key
keepalive 10 60
route 192.168.10.0 255.255.255.0
route 192.168.11.0 255.255.255.0
comp-lzo
remote to TWÓJ zewnętrzny, zwykły, adres ip.
ifconfig to węzły sieci, tyle że w odwrotną stronę. (mogą być dowolne zarówno w pierwszym i drugim configu, bo gdyby te np. nie działały, bo były by zajęte przez jakieś inne połączenie, to trzeba je zmienić, np. na 8.3.0.1 i 8.3.0.2 w pierwszym configu dla serwera, i w odwrotnej kolejności dla clienta.
secret to ścieżka do tego pliku z kluczem, który wysłałeś koledze.
I ten plik wysyłasz koledze (pod nazwą conf_client.conf), lub też kolega może go stworzyć sam.
- Jeżeli kolega ma Windowsa, czyli chcesz utworzyć połączenie Linux-Windows, to kolega musi zainstalować program OpenVPN na Windowsie, odebrać od ciebie pliki: conf_client.conf i secret.key, zmienić ich rozszerzenia na .ovpn, umieścić w katalogu z configami OpenVPN, czyli prawdopodobnie C:\Program Files\OpenVPN\config . Jeżeli kolega jedzie na windowsie, to musi też zmienić w swoim configu w linijce secret ścieżkę do pliku secret.ovpn.
- No i ostatni krok (ufff, no nie?), ty w swojej konsoli musisz wpisać komendę openvpn --config ścieżka_do_configu , a on dokładnie to samo, tylko z inną ścieżką do configu, jeżeli działa na linuxie, ale jeżeli działa na Windowsie, to wystarczy że wejdzie w folder z configiem, kliknie PPM na config, i wybierze opcję "Start OpenVPN on this file"
No, i to już wszystko, twoje ip VPN jest tym pierwszym w twoim configu w linijce ifconfig, a jego ip, pierwszym w jego configu także w linijce ifconfig.
Uffff, już mnie palce bolą, tak się rozpisałem... Ale mam nadzieje że pomogłem, jeżeli będziesz miał jakieś wątpliwości (a pewnie będziesz miał
), to pisz w tym wątku, postaram się odpowiedzieć jak najszybciej będę mógł.
Mam 13 lat, i nie wstydzę się o tym mówić!
(I przy okazji znam PHP, C, HTML, i parę innych języków
)