07-01-2014, 01:47
Ja jestem ciekawy czy ktoś z was słyszał o grze "Space Empires", "stara" czwórka deluxe i "nowa" piątka. Ponieważ mój netbook raczej mało co uciągnie, szukam takich mało wymagających gier, a space empires to typowy 4x, grafika w czwórce opiera się raczej na samych obrazkach a piątka jest praktyczne niegrywalna na nowych komputerach z powodu słabej optymalizacji i 16 fps w menu. Jednak pomimo tej archaiczności gra jest nadal grywalna, ilość możliwości po w miarę za zaawansowaną sztuczną inteligencje (AI w polskiej wersji jest trochę popsute ale i w angielskiej nie błyszczy) po późniejsze technologie pozwalające budować nowe planety i gwiazdy. Jak dla mnie te emocje gdy nawiązuje się kontakt z nowym imperium i nie wiesz czy chcą nawiązać pokojowe stosunki czy wywołają wojnę na kilkadziesiąt lat jest niesamowite. A każdego "wyjadacza" (ja raczej za takiego się nie uważam) polecam mod który dodaje nowe obce rasy i poprawia poziom AI, zazwyczaj gram na medium ale często nie mogę wytrzymać naporu obcych imperiów z wielu stron i przegrywam. Nazwa moda to TDM Modpack