26-11-2015, 21:59
To ja się od razu przyczepię, nie do treści bo nawet jej nie zdążyłem przeczytać, ale do formy. Dlaczego PDF? Dlaczego nie zwykły post/artykuł na blogu? Strasznie ciężko się do jakiejkolwiek treści dostać. Webowy viewer do którego linkujesz z jakiegoś powodu mi nie działa, więc musiałem ściągać 23MB plik i otwierać w desktopowej aplikacji. Z punktu widzenia użyteczności jest to taki strzał w stopę bo każde przejście, każde kliknięcie to punkt w którym użytkownik może zdecydować się na opuszczenie strony (70% z nich opuszcza stronę jeśli pierwsze kliknięcie nie prowadzi bezpośrednio do treści). Dodatkowo zmuszasz użytkownika do pobierania ciężkiego PDFa który w zasadzie jest jedynie zbiorem obrazków z wstawionym w nie tekstem i tu sobie strzelasz kolejny raz w stopę, bo Google nijak tego nie zindeksuje, nikt nigdy nie znajdzie twoich AARów w wyszukiwarce, bo dla Google będą pustymi PDFam bez żadnego tekstu, według ich kryteriów oceny twoja strona będzie pozbawioną wartościowej treści farmą linków.