Witaj! Logowanie Rejestracja —
Zaloguj się
Login:
Hasło: Nie pamiętam hasła

Forum Dyskusyjne arhn.eu -- Kiedyś mieliśmy tu recki grema™
  • Strona Główna
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Regulamin
  • Pomoc
Forum Dyskusyjne arhn.eu -- Kiedyś mieliśmy tu recki grema™ › Allschool... › Offtop Wszelaki v
« Wstecz 1 2 3 4 5 ... 22 Dalej »

Lista filmów dziwnych/niecodziennych acz DOBRYCH™
Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb normalny
Lista filmów dziwnych/niecodziennych acz DOBRYCH™
Johnny Offline
Rycerz Nintendo <3
Administrators
Liczba postów: 265
Liczba wątków: 108
Reputacja: 225
14-09-2016, 10:32 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-09-2016, 11:51 przez Johnny.)
O.K. Connery/Operation Kid Brother/Operation Double 007 - przez wielki sukces filmów z Bondem, lata 60. w europejskiej kinematografii to ogromny wysyp niskobudżetowych produkcji szpiegowskich. Nie ma pewności jaka jest geneza opisywanego przeze mnie filmu, ale podobno było tak: pewnego razu (jakoś w 1967 roku) włoski producent filmowy Dario Sabatello usłyszał zupełnie przypadkowo w radiu wywiad z bratem Seana Connery'ego, Neilem. Nie ma pewności czego dotyczył ten wywiad, bo Neil był z zawodu tynkarzem i nie pchał się do bycia gwiazdą. W każdym razie okazało się, że młodszy z Connerych ma głos bardzo podobny do starszego brata.

Niewiele myśląc, Dario skontaktował się z Neilem i zaproponował mu udział w filmie, nie zważając na zupełny brak doświadczenia aktorskiego. Liczyło się nazwisko i podobieństwo. Jakimś cudem zdołał go namówić. Ale to nie wszystko, udało mu się jeszcze zaangażować innych aktorów znanych z serii filmów o Bondzie: Adolfo Celiego (Emilio Largo z "Operacja Piorun"), Danielę Bianchi (Tatiana Romanova z "Pozdrowienia z Rosji") i Anthony'ego Dawsona (Professor Dent z "Doktor No" i Ernst Stavro Blofeld z "Pozdrowienia z Rosji" i "Operacja Piorun"). Wisienką na torcie byli Bernard Lee i Lois Maxwell, czyli M i Moneypenny. Z taką obsadą nawet brak praw do wykorzystania jakichkolwiek elementów z powieści Iana Fleminga nie mógł stanąć na drodze produkcji.

Powstał film naprawdę interesujący. Neil Connery gra tutaj chirurga plastycznego, który jest młodszym bratem brytyjskiego agenta. Do tego zna sztukę czytania z ruchu warg, potrafi hipnotyzować ludzi i jest wyśmienitym łucznikiem. Z braku laku (starszy brat akurat jest na innej misji i nie ma czasu), to właśnie takie zdolności idealnie przydają się podczas krzyżowania planów organizacji terrorystycznej.

Chociaż zarys może się wydać śmieszny, wyszedł z tego naprawdę warty obejrzenia film. Wcale nie sili się na bycie chamską podróbą Bondów - dzięki takiej obsadzie może sobie pozwolić na jedynie delikatne nawiązania. Przez to właśnie ogląda się go całkiem przyjemnie. Można go potraktować jako spin-off.

Aha, no i pamiętacie, że Neil dostał rolę dzięki swojemu głosowi? No to sorry, ale włoskie filmy były w latach 60. kręcone bez dźwięku, czyli wszystkie efekty tła oraz dialogi dogrywało się potem w studiu. No ale Neil akurat był chory jak dogrywali, więc jest dubbingowany przez jakiegoś niepasującego Amerykanina. Trochę przykre, bo pewnie film by sporo zyskał na tym głosie.

jeśli chcecie zerknąć na fotosy z filmu, to polecam tę stronkę. Jeżeli chcecie obejrzeć, to jedynym źródłem cyfrowym jest Amazon Video (na początku nie pozwalało mi kupić, bo twierdziło, że nie jestem Amerykaninem. Ale pewnego dnia odpuściło i mam przypisane do konta PS3 Has No Game Nie wiem jak to działa.). Ja dodatkowo sprawiłem sobie jeszcze bootlegowe DVD, ale ja serio lubię Bondy Grinning

EDIT:

Zapomniałbym - muzykę do tego filmu komponował Ennio Morricone, zdobywca Oscara.
[Obrazek: 2013-02-19_2044.png]
Szukaj
Odpowiedz
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Wiadomości w tym wątku
Lista filmów dziwnych/niecodziennych acz DOBRYCH™ - przez Dark Archon - 13-09-2016, 23:24
RE: Lista filmów dziwnych/niecodziennych acz DOBRYCH™ - przez Grodek - 13-09-2016, 23:36
RE: Lista filmów dziwnych/niecodziennych acz DOBRYCH™ - przez Dark Archon - 13-09-2016, 23:41
RE: Lista filmów dziwnych/niecodziennych acz DOBRYCH™ - przez Ymir - 13-09-2016, 23:41
RE: Lista filmów dziwnych/niecodziennych acz DOBRYCH™ - przez Dark Archon - 13-09-2016, 23:49
RE: Lista filmów dziwnych/niecodziennych acz DOBRYCH™ - przez Chmurowaty - 14-09-2016, 00:29
RE: Lista filmów dziwnych/niecodziennych acz DOBRYCH™ - przez pojler - 14-09-2016, 00:41
RE: Lista filmów dziwnych/niecodziennych acz DOBRYCH™ - przez nosferathoo - 14-09-2016, 00:59
RE: Lista filmów dziwnych/niecodziennych acz DOBRYCH™ - przez Banan - 14-09-2016, 01:05
RE: Lista filmów dziwnych/niecodziennych acz DOBRYCH™ - przez Johnny - 14-09-2016, 10:32
RE: Lista filmów dziwnych/niecodziennych acz DOBRYCH™ - przez UzbrojonyStefan - 14-09-2016, 14:10
RE: Lista filmów dziwnych/niecodziennych acz DOBRYCH™ - przez hipo5PL - 14-09-2016, 16:22
RE: Lista filmów dziwnych/niecodziennych acz DOBRYCH™ - przez Chmurowaty - 04-11-2016, 22:46
RE: Lista filmów dziwnych/niecodziennych acz DOBRYCH™ - przez HackBoy - 07-11-2016, 19:14
RE: Lista filmów dziwnych/niecodziennych acz DOBRYCH™ - przez Piecho - 02-01-2017, 00:45
RE: Lista filmów dziwnych/niecodziennych acz DOBRYCH™ - przez Banan - 06-03-2017, 12:47

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
  • Kontakt
  • arhn.eu
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 17-09-2025, 12:01 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group. Created by DSlakaitis.