Liczba postów: 5
Liczba wątków: 0
Reputacja:
1
Archon, skoro troszkę zjechałeś tego Tomb Raidera za bycie bardziej sczylanką niż grą platformową z zagadkami, to też uważasz Uncharted za zwykłą strzelankę z pierdyliardem efektownych scen ? Bo wydaje mi się, że Uncharted nie ma jakiejś przewagi nad TB. A może się myle ?
Liczba postów: 1 446
Liczba wątków: 159
Reputacja:
742
(16-03-2013, 13:28)xenio2863 napisał(a): Archon, skoro troszkę zjechałeś tego Tomb Raidera za bycie bardziej sczylanką niż grą platformową z zagadkami, to też uważasz Uncharted za zwykłą strzelankę z pierdyliardem efektownych scen ? Bo wydaje mi się, że Uncharted nie ma jakiejś przewagi nad TB. A może się myle ? 
Ale to jest naprawdę proste do zrozumienia.
Uncharted był ZAWSZE zwykła "strzelanką z pierdyliardem efektownych scen". Więc jeśli wyjdzie U4 i dalej nią będzie, to super.
Po raz n-ty powtarzam: Tomb Raider to bardzo dobra gra dla masowego zżeracza. Tylko powinna się nazywać "", bo nie ma tam żadnego RAIDING TOMBS.
Proszę o więcej "słuchania ze zrozumieniem", a mniej "wyłapywania zdań bez kontekstu".
Liczba postów: 363
Liczba wątków: 1
Reputacja:
63
Z tego wyziera problem bardzo dużej rzeszy graczy, przekonanej o swojej wiedzy, a tak naprawdę niewiele wiedzącej. To trochę tak jak z nauką do kolokwiów 3xZ: Zakuć, Zaliczyć, Zapomnieć. Brakuje szerszego poglądu, ustosunkowania się do całej serii i idącej za tym umiejętności logicznego wnioskowania. To pokazuje też, jak łatwo masowy gracz łapie się w pajęczynkę "fajnego grania", niczym pająk krzyżak zapominając o tym, co się działo jakiś czas wcześniej.
Z moich doświadczeń wynika, że gry to płaszczyzna pełna swego rodzaju egoizmu, gdzie troszkę brakuje szacunku dla odmiennego, mniej mainstreamowego, często wręcz niszowego modelu zabawy. Tak naprawdę mało kto z nowego pokolenia graczy zastanowi się, że fani od lat zżyci z serią teraz zostali potraktowani per noga, w zasadzie nawet zdradzeni. "Mnie jest dobrze, więc o co ten hałas?". Smutne.
Liczba postów: 25
Reputacja:
1
Może niektórzy po prostu lubią grać w to, co akurat daje im przyjemność, a nie patrzeć "Jaka ta seria była wcześniej?" Po prostu podoba im się to, co jest teraz. Nie wszystkim musi, to jasne, ale dlaczego gracz, który nigdy nie grał w pierwsze Tomb Raidery musi oceniać nowego na podstawie gry, w którą nigdy nie grał? Tomb Raider to zapewne gra niegodna miana następcy marki, ale to w końcu reebot, który miał do serii zachęcić także nowych graczy. A niektórzy mogą także lubić mainstream. A to, że gra jest mainstreamowa lub niszowa nie jest jej wadą. Jest po prostu skierowana do konkretnego odbiorcy.
Liczba postów: 1 446
Liczba wątków: 159
Reputacja:
742
16-03-2013, 21:12
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-03-2013, 21:13 przez Dark Archon.)
Ale do czego dążysz, Rewol? Bo teraz najwyraźniej się z nami bezwiednie zgadzasz.
Tak, wiemy, że Tomb Raider to dobra (? - subiektywna kwestia) gra, która jest zupełnie inna od poprzedników.
Liczba postów: 70
Liczba wątków: 5
Reputacja:
114
Mi się recenzja bardzo podobała  . Wcześniej czytałem inne które wychwalały kolejną odsłonę wersji, natomiast recenzja Archona była przez pryzmat oldschoolu. Dla mnie to zaleta, jeśli autor recenzji ma wiedzę i potrafi ocenić grę w szerszym kontekście. Nie można tej gry traktować jako coś zupełnie nowego i nie patrząc w przeszłość bo sam tytuł TOMB RAIDER to jest marka, a na to się pracuje wszystkimi odsłonami.
Reputacja:
1
W ostatnim komentarzu - chodziło mi oto, że mainstremowość (jest takie słowo?) Tomb Raidera nie powinna być traktowana jako wada, jak zdaje się sugerować guy_fawkes. Nie oznacza to, że ma mu się podobać, ale mnie osobiście takie ocenianie gier nieco razi.
Wcześniej - wyrażałem swoja opinię, że w recenzjach nie powinno brać się konspektu gry (np. strzelania, czy np. skradania) jako błędów, bo "tego w marce się nie robi" albo "wszędzie się teraz strzela").
Wiem, że pewnie to wszystko skomplikowałem. :]
Liczba postów: 7
Liczba wątków: 2
Reputacja:
1
To czy mainstreamowość powinna być (bądź nie) traktowana jako wada to już zależy od każdego z nas. Autor recenzji opisuje to co ON uważa za dobre albo złe, a nie to co UWAŻA SIĘ. Ja w poprzednie TRy nie grałem więc mnie to lotto, że TR poszedł w jakieś inne klimaty. Ale, że jest to recenzja to pewne oczywistości trzeba stwierdzić.
Liczba postów: 363
Reputacja:
63
@ Rewol: Wybacz, ale trochę nie ogarniam Twojego toku rozumowania. Według mnie rolą recenzenta jest również edukowanie, uświadamianie, więc informacja o tym, że nowy Tomb Raider pasuje do reszty serii jak pięść do oka wręcz musiała się znaleźć. Dla jednych to wada, dla innych zaleta, bo wreszcie mogą się wyszaleć, czego wcześniej robić w ramach tej serii nie mogli. Nie twierdzę, że mainstream jest zły i trzeba go potępiać, ale Crystal Dynamics po prostu wyschło jak szmata na wietrze pod względem kreatywności. Nie pomyśleli, jak można uatrakcyjnić i rozbudować poprzedni model zabawy, by zainteresować nim współczesnego gracza i tym samym pokazać, że nie istnieje tylko ten jeden, "słuszny" rodzaj rozgrywki. Dlaczego sięgać po inspiracje do shooterów, kiedy można było np. co nieco pożyczyć z Mirror's Edge? Zyskałby pewnie na tym i TR, i ME. A sorry, ta gra nie sprzedała się zbyt dobrze, nie miałoby to szans.
Zamiast tego studio wzięło z rynku to, co się najlepiej sprzedaje i tyle. Wybacz, ale od developera, który swoją wartość już udowodnił, wymaga się więcej. I dlatego gdybym miał wystawić nowemu Tomb Raiderowi ocenę, nie byłaby to w żadnym razie najwyższa nota.
@Newffolder: I o to chodziło.
Reputacja:
1
Nie będę się spierał, czy ten nowy Tomb Raider to gra genialna, średnia czy słaba. To już wola recenzenta i do tego nie ma wątpliwości. Ale mi jakoś ciężko zaakceptować fakt obniżania np. oceny gry za to że jest mainstremowa lub niszowa. Takie jest moje zdania, nie musi być wasze. Co do tego, że ten nowy Tomb Raider jest inny niż reszta serii? Fakt, trzeba to wspomnieć w recenzji, ale czy też ganić za to grę? Tu mam wątpliwości. (Ale powtarzam, to tylko moja opinia)
Liczba postów: 7
Liczba wątków: 2
Reputacja:
1
No i otóż to. Recenzent obniża za to ocenę - bo to przecież jego recenzja, a Ty nie obniżasz i wszyscy są szczęśliwi. :P
Liczba postów: 20
Liczba wątków: 6
Reputacja:
3
Głupie trochę to nowe tr,
Liczba postów: 1
Reputacja:
0
W nowego Tomb Raidera gra się świetnie (choć nie jest to oczywiście gra idealna) ale nie podoba mi się, że jest tu tak dużo strzelania a za mało eksploracji, pomimo tego uważam że będzie jedną z kandydatów na grę roku.
Liczba postów: 2
Reputacja:
0
Gdzieś kiedyś słyszałam o człowieku, który jadał śrubki, gwoździe i ogólnie inne małe elementy z działu z narzędziami. Być może te króliki mają podobne hobby?
Co do gry to po trailerze zapowiadało się całkiem ciekawie. Cóż, nie dowiem się dopóki sama nie zagram.
|