Witaj! Logowanie Rejestracja —
Zaloguj się
Login:
Hasło: Nie pamiętam hasła

Forum Dyskusyjne arhn.eu -- Kiedyś mieliśmy tu recki grema™
  • Strona Główna
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Regulamin
  • Pomoc
Forum Dyskusyjne arhn.eu -- Kiedyś mieliśmy tu recki grema™ › arhn.eu › Z Głównej... v
« Wstecz 1 ... 13 14 15 16 17 ... 43 Dalej »

Konsola PlayStation 4
Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Konsola PlayStation 4
Dark Archon Offline
Sarcastic Mr. Know-It-All
Administrators
Liczba postów: 1 446
Liczba wątków: 159
Reputacja: 742
10-12-2013, 23:27
[Obrazek: zjjb8M4qY_k.jpg]
Przedstawiamy wam naszą recenzję konsoli PlayStation 4, urządzenia, które miało swoją polską premierę 29 listopada 2013 roku.

W trakcie tego materiału zagłębimy się w szczegóły wyglądu, interfejsu i wydajności sprzętu. Zerkniemy również na nowatorski kontroler Dualshock 4, a nawet porównamy wizualnie jakość obrazu w trybie Gry Zdalnej konsoli PlayStation Vita. Przygotujcie się na informacyjną bombę!

By przeczytać cały artykuł, kliknij tutaj: Konsola PlayStation 4
Szukaj
Odpowiedz
kruskader Offline
RPG Speedrunner
**
Liczba postów: 72
Liczba wątków: 9
Reputacja: 2
10-12-2013, 23:37
Mam pytanie:
Jak porównałbyś DualShock 4 do pada GameCubowego?
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
Kacpi01_PL Offline
Specjalista od psucia
**
Liczba postów: 63
Liczba wątków: 7
Reputacja: 7
11-12-2013, 00:16
Super konsola Grinning
[Obrazek: kacpi01.png?1039]
Szukaj
Odpowiedz
JohnAbruzzi87 Offline
Master of Puppets
**
Liczba postów: 98
Liczba wątków: 18
Reputacja: 14
11-12-2013, 00:58
Świetna recenzjaSmiling
Szukaj
Odpowiedz
JanusH Offline
Pan Qpa
*
Liczba postów: 6
Liczba wątków: 1
Reputacja: 1
11-12-2013, 01:46
Najlepsza recenzja jaką widziałem! Każda sekunda warta uwagi.
Szukaj
Odpowiedz
Gazar Offline
SilverSiden
*
Liczba postów: 41
Liczba wątków: 2
Reputacja: 2
11-12-2013, 02:20
Bardzo szybko zleciało mi te 20 minut oglądając tą recenzje. Grinning Naprawdę dobra recenzja. Jak budżet mi pozwoli to może sobie kupie PS4, zachęciłeś mnie :P
Szukaj
Odpowiedz
guy_fawkes Offline
SNES
Liczba postów: 363
Reputacja: 63
11-12-2013, 02:35
PS4 na papierze faktycznie wygląda na dobrze przemyślany projekt. Mnie osobiście funkcje multimedialne zbytnio nie obchodzą - wystarczy mi odtwarzanie filmów z płyt BD, reszta nie jest mi potrzebna do szczęścia, bo konsolę uważam za urządzenie do grania, a nie kombajn do wszystkiego. Z tego też względu koncepcja Sony leży mi znacznie lepiej, niż przeładowany bajerami Xbox One (które w dużej mierze u nas i tak nie zadziałają).

Z radością witam możliwość robienia screenshotów czy kręcenia gameplayów, ale ta funkcjonalność musi jeszcze zostać solidnie dopracowana. Z racji tego, że wciąż w największej mierze jestem graczem pecetowym i podczas grania setki i tysiące razy klikam przycisk odpowiedzialny za zrzucenie zawartości ekranu do pliku, wstając od PS2 czy PS3 po kilku godzinach grania czuję się, jakbym nie zrobił nic, gdyż po sesji nie zostaje po tym praktycznie żaden ślad.

Z kolei sam kontroler to z pewnością krok w słusznym kierunku, choć większość posiadaczy poprzednich konsol Sony, jakich znam, nie powie złego słowa na temat poprzedników uznając ich za wzór. Nade mną nie ciąży balast sentymentu i bezwzględnie wolę pad od X360 niż DS3 z uwagi na wklęsłe gałki i świetne spusty. Dlatego też cieszę się ze zmian i rad jestem, że uniknięto faux pas, jakim był Sixaxis z jego brakiem wibracji. Latarkę i głośnik również bym wyrzucił, choć touchpad może jeszcze znaleźć ciekawe zastosowanie - z pewnością nadal będzie się sprowadzało do macania, ale być zostanie np. podzielony na strefy niczym koncept kontrolera do platformy Valve.

To jednak wciąż tylko dodatek do gier - a to one zdecydują, czy warto kupić konsolę, a nie genialne aplikacje dodatkowe czy inne latarki. Cena prezentuje się bardzo zachęcająco, ale wobec ogromnego zainteresowania sklepy już zaczęły ją podnosić. Mam nadzieję, że bardzo atrakcyjne, premierowe kwoty dość szybko wrócą, bo sam sprawiłbym sobie taki sprzęt. Po tym materiale mam na to jeszcze większą ochotę. Heart
[Obrazek: fs.png]
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
farmaceuta Offline
Final Fantasy Fan
Liczba postów: 440
Liczba wątków: 12
Reputacja: 38
11-12-2013, 03:41
Pamiętam, gdy PS3 kosztowało horrendalnie drogie pieniądze, i dawało jedynie oglądanie filmów na bluray
[Obrazek: Q8KmzuE.jpg?1]
Szukaj
Odpowiedz
Skorek Offline
Nintendo nerd
*
Liczba postów: 0
Liczba wątków: 0
Reputacja: 0
11-12-2013, 04:01
Choć jeszcze tego nie widać, problemem PS4 w głównej mierze jest jego rozmiar.
Wiem, że ludzie dążą do miniaturyzacji (przynajmniej w niektórych dziedzinach), ale nie wydaj mi się, aby takie coś musiało mieć miejsce w przypadku konsol, które nie są przenośne i powinny przez większość czasu stać pod telewizorem.

Patrząc na PS4 i Xbox One, można zauważyć kilka znaczących różnic w koncepcji budowy konsol. Xbox One przypomina desktopa, a PS4 laptopa, ale to tak w dużym skrócie.

Jeżeli ktoś widział te konsole od środka to powinien wiedzieć, że w PS4 nie ma miejsca na nic, dodatkowo zasilacz jest wbudowany w konsolę co zajmuje ok. 30% konsoli i jak można się domyślić niepotrzebnie zwiększa temperaturę wewnątrz konsoli. Wentylator wygląda jak większa wersja tego co znajdziemy w każdym laptopie, a zaraz obok tego (pomiędzy wentylatorem, a zasilaczem) znajduje się grill. Dodatkowo umiejscowienie płyty głównej jest dziwne i najzwyczajniej złe, bo płyta główna (w kształcie też przypominająca komputery przenośne) znajduje się tuż pod plastikiem z góry urządzenia, co dodatkowo naraża ją na uszkodzenia w przypadku gdy coś uderzy w konsolę, lub gdy postawimy na niej coś ciężkiego (wiem, że tak nie powinno się robić i jest to mało prawdopodobne, ale takie coś zwiększa ryzyko przypadkowego uszkodzenia). O ile teraz PS4 się nie grzeje, to za jakiś rok może zacząć, bo grill jest w niedostępnym dla użytkownika miejscu (co utrudni jego czyszczenie), a jak wiadomo z laptopów, takie rzeczy lubią się zapychać kurzem.

Porównując opisaną wyżej konsolę z jej konkurentem Xbox One, na pierwszy rzut oka można zobaczyć, że zasilacz jest na zewnątrz, co konsoli przenośnej nie przeszkadza, a nawet jest dla niej dobre. W samej konsoli pod plastikiem, znajdziemy metalową obudowę, która chroni przed uszkodzeniem wewnętrznych elementów, a w niej dużo miejsca na powietrze. Wentylator jest głośny, bo jest najzwyczajniej duży i "wyrzuca" powietrze tak jak każdy zamontowany w desktopie. Wylot znajduje się z góry urządzenia tam gdzie jest kratka i to w sumie można zaliczyć jako wadę, bo ktoś o tym nie wiedząc może przypadkowo to zasłonić. Sama płyta główna jest kwadratowa, a jej elementy nie wyglądają na szczególnie upchane (kości RAM-u znajdują się dość daleko od procesora, dalej niż w PS4).

Co i jak się naprawdę grzeje pewnie pokaże czas, bo PS3 czy X360 też nie koniecznie psuły się w pierwszym miesiącu po wypuszczeniu na rynek.

Co do samego filmu, to kawał dobrej recenzji Archon (nic dodać nic ująć) Smiling
Szukaj
Odpowiedz
ptaq Offline
Pong
*
Liczba postów: 4
11-12-2013, 04:19
Hm, to ja mam jedno pytanie dotyczące PS Plus i gry wieloosobowej. Od teraz na PS4 w sytuacji gdy kupię grę (dla przykładu może być to Killzone) i będę chciał pograć przez sieć, to będę musiał jeszcze dodatkowo wykupić abonament PS Plus tak? Czyli w wielkim skrócie, będzie to działało na zasadzie Golda z Xboxa? (pomijam oczywiście gry F2P, o których była wzmianka, chodzi o wersje płytowe/płatne gier)
Szukaj
Odpowiedz
DonLama
Unregistered

11-12-2013, 10:16
super recka.

tylko wzmianka ad.ps3, wyszło z tego zwycięską ręką? Nie zgodziłbym się z tym.
Odpowiedz
Snorlax Benio Offline
"Benio, Benio w górach ma swój dom"
**
Liczba postów: 64
Liczba wątków: 2
Reputacja: 99
11-12-2013, 11:40
Rzetelna i wyczerpująca temat recenzja tego co na daną chwilę da się powiedzieć o nowym dziecku Sony.
[url=http://facebook.com/TypowySnorlax][/url]
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
KDMentos Offline
Peace
Liczba postów: 81
Liczba wątków: 5
Reputacja: 52
11-12-2013, 11:43
Świetna recenzja. Uwielbiam arhnowe recenzje sprzętów Me Gusta
Nie ma drogi do pokoju. To pokój jest drogą.
[Obrazek: KDMentos.png]
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
UzeQ Offline
Orange Lightning! ZA ZA ZING!
**
Liczba postów: 166
Liczba wątków: 6
Reputacja: 14
11-12-2013, 12:46
(11-12-2013, 04:19)ptaq napisał(a): Hm, to ja mam jedno pytanie dotyczące PS Plus i gry wieloosobowej. Od teraz na PS4 w sytuacji gdy kupię grę (dla przykładu może być to Killzone) i będę chciał pograć przez sieć, to będę musiał jeszcze dodatkowo wykupić abonament PS Plus tak? Czyli w wielkim skrócie, będzie to działało na zasadzie Golda z Xboxa?
Tak, z tą różnicą, że masz też dostęp do wszystkich innych ficzerów Plusa (kolekcja gier od zaraz, 1GB na save itd). Warto dodać, że jeżeli ustawisz swoją konsolę jako główną (taką może być tylko jedna, nic nie stoi na przeszkodzie byś ją zmienił) to dostęp do gier i dodatków, a także multiplayera będą mieli wszyscy inni użytkownicy tej konsoli, bez względu na to czy mają plusa czy nie.
[Obrazek: 595118.png]
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
Dark Archon Offline
Administrators
11-12-2013, 13:07 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-12-2013, 13:20 przez Dark Archon.)
(11-12-2013, 10:16)Don_Lama napisał(a): tylko wzmianka ad.ps3, wyszło z tego zwycięską ręką? Nie zgodziłbym się z tym.

Dlaczego nie? W momencie premiery wszyscy spisywali PS3 na straty twierdząc, że nikt tego nie kupi. Developerzy nie chcieli robić na nią gier, bo "trudna do programowania i nikt tego nie kupuje". Gracze nie chcieli kupować, bo $599 piechotą nie chodzi.

...dziś PS3 jest siódmą najlepiej sprzedającą się konsolą w historii gier wideo i jeśli wierzyć vgchartz (a z tym bywa różnie) wyprzedziła w sprzedaży swojego konkurenta, Xboksa 360 z którym miała nigdy nie mieć szans.

Marketing PS3 okazał się nie sprintem, a maratonem, który jakimś cudem PS3 ukończyło, choć wszyscy byli przekonani, że potknie się i przewróci na początku drogi.
Szukaj
Odpowiedz
ono1994 Offline
Pong
*
Liczba postów: 2
11-12-2013, 15:21 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-12-2013, 15:21 przez ono1994.)
Super recenzja, wszystko na wyciągnięcie ręki.

Super recenzja, wszystko na wyciągnięcie ręki.
Szukaj
Odpowiedz
DonLama
Unregistered

11-12-2013, 16:43
(11-12-2013, 13:07)Dark Archon napisał(a): Dlaczego nie? W momencie premiery wszyscy spisywali PS3 na straty twierdząc, że nikt tego nie kupi. Developerzy nie chcieli robić na nią gier, bo "trudna do programowania i nikt tego nie kupuje". Gracze nie chcieli kupować, bo $599 piechotą nie chodzi.

...dziś PS3 jest siódmą najlepiej sprzedającą się konsolą w historii gier wideo i jeśli wierzyć vgchartz (a z tym bywa różnie) wyprzedziła w sprzedaży swojego konkurenta, Xboksa 360 z którym miała nigdy nie mieć szans.a

Marketing PS3 okazał się nie sprintem, a maratonem, który jakimś cudem PS3 ukończyło, choć wszyscy byli przekonani, że potknie się i przewróci na początku drogi.

Zgadzam się, jednak według mnie Sony wyszło z całej tej sytuacji najwyżej obronną a nie zwycięską ręką.

Dla mnie nie ma jednoznacznych zwycięzców tej generacji - całkowita ostateczna ocena jest niemożliwa.
Największym argumentem zwycięstwa byłaby dla mnie sytacja w której produkt naprawia wyrządzone przez siebie szkody i przynosi sony zyski dzięki którym szybuje z dala od bankructwa.

Starannie zaplanowana polityka marketingowa? Niestety wątpie aby ktoś w momencie premiery wiedział kiedy koszty produkcji zmaleją na tyle aby konsola zaczęła przynosić zyski - wiedzieli raczej ile czasu mogą dokładać do sprzedaży licząc na to, że starczy im pieniędzy. Na szczęście starczyło dzięki czemu teraz zgarniają profity.

Podsumowując
Jestem może zbyt bardzo wymagający ale dla mnie przy playstation 3 popełniono zbyt wiele błedów aby je wszystkie zapomnieć a konsolę okrzyknąć zwycięzcą generacji.

Uważam, że ocenianie czegokolwiek na początku instnienia nie ma najmniejszego sensu - moga to byc tylko bardziej lub mniej trafne spekulacje,
Odpowiedz
Dark Archon Offline
Administrators
11-12-2013, 16:55
Nie nazwałem PS3 "zwycięzcą generacji".

"Wyjść zwycięsko" nie musi automatycznie oznaczać dosłownie, że PS3 wygrało wojnę konsol.

Po prostu użyłem tego sformułowania w kontekście walki o przetrwanie na rynku - "wyjściu zwycięsko z opresji" - nie pojedynku z Xboksem.
Szukaj
Odpowiedz
DonLama
Unregistered

11-12-2013, 19:12
(11-12-2013, 16:55)Dark Archon napisał(a): Po prostu użyłem tego sformułowania w kontekście walki o przetrwanie na rynku - "wyjściu zwycięsko z opresji" - nie pojedynku z Xboksem.

Tak jak napisałem wcześniej, zgadzam sie rownież z teoria opresji, chociaż jak juz wspomniałem jestem bardzo surowy w ocenie tego sukcesu Smiling
W recenzji Twoja wypowiedz można interpretować na rożne sposobu, stad moje obiekcje Psyduck - myślałem, ze zaraz poleci fala fanboystwa w związku z ta wypowiedzią, ale albo coś sie zmieniło, albo na arhn wszyscy użytkownicy kochają N Heart i są kulturalni.

Wojny konsol nie da sie zakończyć Torll

Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk
Odpowiedz
pawlu00011125 Offline
n00b
*
11-12-2013, 20:16
miałem kupować xboxa one jeżeli tylko by mi budżet pozwolił ale po usłyszeniu tych wszystkich rzeczy postanawiam chyba kupić ps4.
A po za tym super recenzja arhon wielkie dzięki za jakby doinformowanie mnie o konsoli.
Szukaj
Odpowiedz
leigame Offline
n00b
*
12-12-2013, 12:41
Płacić abonament za dostęp do multika gry którą ktoś kupił za 250 zeta. Serio chcecie brać tą konsole? Nie lepiej sobie kupić pada i kabel hdmi i podłączyć pcta pod tv i grę (z multikiem) za 100, serio jest sens się rozwodzić czy w tej konsoli dali tak banalną funkcje jak odtwarzanie filmów czy mp3 - toż to moja stara komórka z przed paru lat to miała. Serio ludzie?
Szukaj
Odpowiedz
Ra-V88 Offline
Game & Watch
**
Liczba postów: 98
Liczba wątków: 3
Reputacja: 5
12-12-2013, 13:02
Dzięki za troskę o nasze portfele Winking Ja generalnie rzadko gram przez sieć, więc płatny multi aż tak bardzo mnie nie boli. Inna sprawa, że i tak za abonament płacę bo "dają za darmo" gry na trzy konsole.
[Obrazek: Ra-V88.png]
Szukaj
Odpowiedz
Komrek12 Offline
n00b
*
14-12-2013, 01:43
Wreszcie DualShock którym mi się dobrze gra. Smiling
Szukaj
Odpowiedz
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
  • Kontakt
  • arhn.eu
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 05-07-2025, 22:16 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group. Created by DSlakaitis.