Liczba postów: 85
Liczba wątków: 2
Reputacja:
2
Jak wyżej, pogódź się z faktem, że zmarnowałeś i kasę i straciłeś grę.
Dalej brak zdjęć z aukcji czy odniesienia się do tego jaki język był na zdjęciu tylnej okładki. Ewidentna wina kupującego i nic nie dająca próba przekonania nas o swojej racji na zasadzie "moja racja jest mojsza niż twojsza". Nic nie dająca bo i tak musiałbyś przekonać Allegro (albo co gorsza próbować przekonać policję), a nie nas. My Ci za grę nie oddamy :P
Liczba postów: 33
Liczba wątków: 10
02-11-2014, 21:57
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-11-2014, 01:34 przez Carrioner.)
(02-11-2014, 15:33)lukaswey napisał(a): @Ra-V88 Więc sprawa trafiła na policję tylko że z inicjatywy działu bezpieczeństwa allegro, to oni domagają się zwrotu.
Naprawdę kolego, wiem że chciałbyś zwrot ale w tej sytuacji to sprzedający nawet tego RE3 nie musi Ci drugi raz wysyłać bo sam mu go odesłałeś w prezencie. Argument że cośtam Colin ma a ten RE nie to żaden argument. Przykro mi ale po prostu masz bardzo ale to bardzo małe szanse na cokolwiek teraz, nikt nie zabroni Ci próbować.
Przytoczę tutaj sytuację z życia, jakoś 5 lat temu pracowałem w pewnym sklepie, niezadowolony klient przyszedł żądając zwrotu za napój gazowany gdyż miał ,,za mało gazu i był wybrakowany,,. Nawet policję wezwał. Skończyło się to dla niego mandatem za wzywanie bez powodu. Bardzo mi ta sytuacją z tą się kojarzy.
Mam wrażenie, że twoim ulubionym zajęciem jest stawanie po 2giej stronie płotu. Dlaczego mam za każdym razem zakładać, że sprzedawca chce mnie oszukać? Dlaczego ten sprzedawca nie chce podac nr telefonu? Dlaczego jak sprawdzam jego dane to nr tel. co tam jest ma za dużo cyfr?
Sprzedawca ma obowiązek DOKŁADNIE opisać sprzedawany produkt jeśli nie ma zdjęć na potwierdzenie.
Mówienie, że "można się było domyślić po zdjęciu okładki" jest śmieszne ponieważ jedno nie ma nic wspólnego z drugim. Okładka może i być w suahili a sama gra nadal może mieć język angielski (i raczej będzie miała).
Uważasz, że sprzedawca mial prawo zalożyć, że KAŻDY kto będzie licytować zna j. niemiecki, a ja nie mogę założyć, że skoro nie podano języka w grze, znaczy, że jest w PL lub ANG?
No, ale skoro to wina kupującgo to następnym razem jak będę sprzedawał jakąkolwiek grę, to napiszę:
Tytuł aukcji: Świetna gra!
Opis: Unikat, stan idealny, gratka dla kolekcjonera, po prostu "MUST HAVE"!
Sprzedawca nie wyraził sprzeciwu jak mu napisałem, że zwracam grę i chcę moje pieniądze zrobił to dopiero jak mu wysłąłem potwierdzenie wysyłki.
Jeszcze dla jasności:
Na zdjęciu tylnej okładki jest napisane po NIEMIECKu i po ANGIELSKU
Edit:
Dodaje fotki, które zrobil sprzedawca (zaznacz xylem to i owo). Nigdy nie grałem, więc po tych zdjęcisch miałem prawo przypuszczać, że jest dostępny język angielski.
Na ostatniej fotce widac, ze nawet jest po angielsku dookola plytki
Liczba postów: 399
Liczba wątków: 42
Reputacja:
49
Niestety, ale te elementy raczej nie były zmieniane pod konkretny język. Za przykład mogę dać, pierwszą lepszą grę na PSX-a z mojej półki, (większość niemieckich wersji) Schnappi Das Kleine Krokodil, sam tytuł już wskazuje nam język. Tylki opis jest napisany, w języku niemieckim (tak samo jak w Twoim RE), mimo to znaczki od gracza, karty pamięci, czy nawet napisy wokół płyty, są po angielsku.
Liczba postów: 90
Liczba wątków: 8
Reputacja:
19
Wiesz, możesz wystawić taką aukcję, nikt Ci nie broni. Co do numeru a na pewno zaczyna się od 48? Jak na ,,za dużo,, cyfr może po prostu to zagraniczny numer.
08-11-2014, 00:50
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-11-2014, 00:55 przez Carrioner.)
(07-11-2014, 23:31)lukaswey napisał(a): Wiesz, możesz wystawić taką aukcję, nikt Ci nie broni. Co do numeru a na pewno zaczyna się od 48? Jak na ,,za dużo,, cyfr może po prostu to zagraniczny numer.
Oto jego "numer telefonu" - 68692223246
Po niemiecku Resident Evil - Wohnsitz Übel.
Nawet napisy dookola plytki sa po angielsku.
Z tego co dostałem od allegro:
"(...)Wysłałam w związku z tym kolejne ostrzeżenie, a dane kontaktowe
zgłosiłam do weryfikacji.(...)"
Dzisiaj na przyklad bylem w pewnym komisie gdzie mieli pare gier na PSX'a. Pare z nich juz po samym tytule - a widzialem tylko grzbiety - mozna bylo stwierdzic, ze ta gra jest po niemiecku. W tym przypadku nie jest to jednoznaczne co jest kluczowe poniewaz sprzedawca wiedzac o tym ukryl ten fakt najprawdopodobniej w celu podniesienia wartosci bo angielskie wersje w Polsce sa zaswyczaj przynajmniej 2x drozsze
Liczba postów: 267
Liczba wątków: 39
Reputacja:
64
Kompromitujesz się w tym momencie. Informacje które zaznaczyłeś, że są "po angielsku" ZAWSZE będą po angielsku w KAŻDEJ gdzie wydaną na rynek europejski. Mało tego, na zdjęciach wyraźnie widać, że okładka gry jest w języku niemieckim.
Liczba postów: 658
Liczba wątków: 55
Reputacja:
101
08-11-2014, 02:32
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-11-2014, 02:45 przez Crix Doomsday.)
Pierwsza zasada kupowania czegokolwiek gdziekolwiek - jeśli czegoś nie jesteś pewien to PYTASZ SPRZEDAJĄCEGO. Jeśli tego nie zrobiłeś to sam sobie jesteś winien. Po za tym co to za głupie zakładanie, że jeśli coś jest na allegro to na 100% jest po polsku lub angielsku?
Sprzedający nie musi ci zaakceptować zwrotu. Informacje umieścił a ty kupując zaakceptowałeś to. Czy naprawdę KAŻDY musi pisać - w razie wątpliwości proszę pytać? Widać chyba tak, skoro niektórzy nie potrafią samodzielnie myśleć.
Wiele gier ma okładki z informacjami w kilku językach. Widząc tam np. napisy w języku polskim NIE ZAKŁADAM Z GÓRY, że gra jest też po polsku.
Tytuły gier nie są zwykle tłumaczone, nie zależnie od kraju. To że mamy edycję niemiecką nie znaczy, że tytuł będzie przetłumaczony. Nie miało by to sensu. To nie japonia, że u nich istnieje to pod nazwą Biohazard.
Ładny zrobiłeś prezent sprzedającemu. Teraz ma i kasę i grę.
PS.
Dlaczego umyślnie pomijasz fakt, że masz tutaj napisy po niemiecku?
Próbujesz zwalić winę na sprzedającego mimo, że wszystko wskazuje na twoje lenistwo (żeby nie powiedzieć głupotę).
Może wyciągniesz z tego nauczkę i następnym razem pomyślisz z 10x i w razie wątpliwości ZAPYTASZ SPRZEDAJĄCEGO lub kogoś innego o opinię. W najgorszym wypadku po prostu nie kupisz.
Liczba postów: 90
Liczba wątków: 8
Reputacja:
19
68692223246-> 48692223246 spróbuj teraz zadzwonić albo napisać sms
Liczba postów: 82
Liczba wątków: 1
Reputacja:
4
Przystałeś na kupno gry na aukcji gdzie były podane tanie, a nie inne informacje więc zaakceptowałeś to jak towar był opisany. Nie zapytałeś o język gry więc przyjąłeś to, że może być to język inny niż angielski.
Twój argument, że kupiłeś grę na allegro.PL, a nie allegro.DE jest podwójnie błędny - po pierwsze, idąc Twym tokiem myślenia, każda gra, książka czy film, ogólnie produkt, który w jakiś sposób przekazuje informacje(czy to dźwięk, obraz czy tekst) powinien być w języku polskim. Po drugie i ważniejsze allegro jest serwisem aukcyjnym co oznacza, że ja, Ty, Mietek spod monopolowego może wystawić tam co chce(oczywiście dochodzi tutaj pewnie regulamin, który reguluje co może, a co nie może być sprzedawane) i może być to w języku polski, angielskim, niemieckim czy jakimkolwiek innym.
(02-11-2014, 21:57)Carrioner napisał(a): Sprzedawca ma obowiązek DOKŁADNIE opisać sprzedawany produkt jeśli nie ma zdjęć na potwierdzenie.
Mówienie, że "można się było domyślić po zdjęciu okładki" jest śmieszne ponieważ jedno nie ma nic wspólnego z drugim. Okładka może i być w suahili a sama gra nadal może mieć język angielski (i raczej będzie miała). Chciałbym zobaczyć ten punkt regulaminu allegro, który o tym mówi i który reguluje co oznacza "DOKŁADNIE". Skoro powołujesz się na "obowiązek sprzedawcy" zapewne przeczytałeś dokładnie regulamin, prawa i obowiązki czy jakkolwiek się to zwie i jesteś w stanie wskazać mi ich konkretne punkty(potem sam sobie je zweryfikuję z tym co jest napisane na stronie  ). Dodajmy, że sam wkleiłeś tutaj zdjęcia z aukcji zatem miałeś zdjęcia na potwierdzenie, a to, że klinkąłeś w tylko jedno jest twoim zaniedbaniem.
"Mówienie, że "można się było domyślić po zdjęciu okładki" jest śmieszne ponieważ jedno nie ma nic wspólnego z drugim. Okładka może i być w suahili a sama gra nadal może mieć język angielski (i raczej będzie miała)." - boże przenajświętszy, wszędzie domysły. Ciągle się domyślasz, że powinien być język angielski, ciągle się domyślasz, że powinieneś dostać pieniądze, a nie byłeś w stanie się domyślić, że wypada sprawdzić wszystkie zdjęcia i jeśli widzisz tam coś napisane po niemiecku, a nie wszystko po angielsku to powinieneś zapytać sprzedającego? No, ale może pytałeś i dostałeś mylącą odpowiedź, albo nawet w ogóle nie dostałeś odpowiedzi. W takim wypadku nie powinieneś kupować. Moim zdaniem totalną głupotą jest przeznaczać na coś pieniądze jeśli nie mamy pewności czy to na pewno to co ma być. Nie wiem to pytam. To nic nie kosztuje, a może oszczędzić wielu nerwów. Jak dla mnie na razie wygląda to tak jakbyś był świadom tego, że to Ty popełniłeś błąd, ale za wszelką cenę chcesz by było inaczej i szukasz kogoś kto powie ci "Tak, to ty masz rację". Opisz całą sytuację dokładnie bo na razie jest to tylko prezentacja Twoich domysłów.
(02-11-2014, 21:57)Carrioner napisał(a): Mam wrażenie, że twoim ulubionym zajęciem jest stawanie po 2giej stronie płotu. I wnioskujesz to tylko po tym, że nie popiera Twego stanowiska? Czy nie napisałeś w pierwszym poście, że chcesz szczerej odpowiedzi na pytanie? Dostałeś szczerą odpowiedź, co więcej nie jest to odpowiedź typu "bo tak" więc takie uwagi są nie na miejscu.
A tak przy okazji. Czy nie jest tak, że przy kupnie przez internet obowiązuje 10 dniowy termin zwrotu o ile posiada się potwierdzenie kupna?
Liczba postów: 98
Liczba wątków: 3
Reputacja:
5
(08-11-2014, 14:06)Sora napisał(a): A tak przy okazji. Czy nie jest tak, że przy kupnie przez internet obowiązuje 10 dniowy termin zwrotu o ile posiada się potwierdzenie kupna? Jest tak ale tylko przy transakcji z przedsiębiorcą. Sprzedający był osobą prywatną, więc prawo zwrotu nie przysługuje.
Liczba postów: 82
Liczba wątków: 1
Reputacja:
4
(08-11-2014, 14:18)Ra-V88 napisał(a): (08-11-2014, 14:06)Sora napisał(a): A tak przy okazji. Czy nie jest tak, że przy kupnie przez internet obowiązuje 10 dniowy termin zwrotu o ile posiada się potwierdzenie kupna? Jest tak ale tylko przy transakcji z przedsiębiorcą. Sprzedający był osobą prywatną, więc prawo zwrotu nie przysługuje.
Dzięki za odpowiedź, nie pamiętałem czy to dotyczy tylko przedsiębiorców czy prywatnych też.
Aukcja była tak opisana, żeby wprowadzić kupujących w błąd. Koniec i kropka.
Wy zakładacie, że kupujący zanim pomyśli o kupieniu czegokolwiek, powinien mieć encyklopedyczną wiedzę o danym produkcie.
Sprzedawca powinien tak pisać aukcję, żeby nie było ŻADNYCH wątpliwości.
Wziął bym winę na siebie jakby sprzedawca zaznaczył jaki jest język w grze tym bardziej, że jest tylko 1
Liczba wątków: 42
Reputacja:
49
Lol, jak wprowadzić w błąd? Jeśli ma się jakiekolwiek wątpliwości, przy zakupie czegoś, wystarczy się zapytać sprzedającego, lub po prostu poszukać innej aukcji, a nie potem żalić się, że kupiło się coś innego, niż się spodziewało.
(08-11-2014, 02:32)CriX Doomsday napisał(a): Pierwsza zasada kupowania czegokolwiek gdziekolwiek - jeśli czegoś nie jesteś pewien to PYTASZ SPRZEDAJĄCEGO. Jeśli tego nie zrobiłeś to sam sobie jesteś winien. Po za tym co to za głupie zakładanie, że jeśli coś jest na allegro to na 100% jest po polsku lub angielsku?
Sprzedający nie musi ci zaakceptować zwrotu. Informacje umieścił a ty kupując zaakceptowałeś to. Czy naprawdę KAŻDY musi pisać - w razie wątpliwości proszę pytać? Widać chyba tak, skoro niektórzy nie potrafią samodzielnie myśleć.
Wiele gier ma okładki z informacjami w kilku językach. Widząc tam np. napisy w języku polskim NIE ZAKŁADAM Z GÓRY, że gra jest też po polsku.
Tytuły gier nie są zwykle tłumaczone, nie zależnie od kraju. To że mamy edycję niemiecką nie znaczy, że tytuł będzie przetłumaczony. Nie miało by to sensu. To nie japonia, że u nich istnieje to pod nazwą Biohazard.
Ładny zrobiłeś prezent sprzedającemu. Teraz ma i kasę i grę.
PS.
Dlaczego umyślnie pomijasz fakt, że masz tutaj napisy po niemiecku?
![[Obrazek: attachment.php?aid=360]](http://arhn.eu/forum/attachment.php?aid=360)
Próbujesz zwalić winę na sprzedającego mimo, że wszystko wskazuje na twoje lenistwo (żeby nie powiedzieć głupotę).
Może wyciągniesz z tego nauczkę i następnym razem pomyślisz z 10x i w razie wątpliwości ZAPYTASZ SPRZEDAJĄCEGO lub kogoś innego o opinię. W najgorszym wypadku po prostu nie kupisz.
Nie pomijam tego, że jest tam też napisane po niemiecku bo o tym już mówiłem, a zaznaczyłem angielski, żeby pokazać, że nie jest to JEDNOZNACZNE.
Nie mieszkam w Niemczech i nie mam pojęcia jakie tytuły są tam dawane grom wiem za to, że widziałem gry, które mają tytuł PO NIEMIECKU przez co jest to jednoznaczne, a tu tak już nie jest.
Czego tu nie rozumieć? Jeśli ktoś sprzedaje grę, która nie ma opcji zmiany języka, powinien o tym wspomnieć. Jak by tak było, mógłbym winić tylko siebie i nie było by tematu
Liczba postów: 658
Liczba wątków: 55
Reputacja:
101
A teraz powiem ci to samo co ty mówiłeś. Gość nie musi być encyklopedią i wiedzieć wszystko. Może nawet nie ma konsoli, żeby sprawdzić jaki język jest w grze. Sam nie raz sprzedawałem gry, w które nie grałem i mogłem się opierać tylko na informacjach z pudełka lub własnej wiedzy.
To, że tobie się przez lenistwo nie chciało nawet zapytać o język, jest wyłącznie TWOJĄ WINĄ. Sprzedawca podał informacje i nikogo w błąd nie wprowadził. Nikt nikogo oszukać nie próbował. Ty przejechałeś się na własnym lenistwie więc pretensje ponownie - tylko do siebie.
Proponowałbym zakończyć i zamknąć temat bo jak widzę, do niczego już więcej tu nie dojdziemy.
Sprzedawca nie zawinił, sprawa rozwiązana.
08-11-2014, 17:53
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-11-2014, 17:56 przez Carrioner.)
(08-11-2014, 17:02)CriX Doomsday napisał(a): A teraz powiem ci to samo co ty mówiłeś. Gość nie musi być encyklopedią i wiedzieć wszystko. Może nawet nie ma konsoli, żeby sprawdzić jaki język jest w grze. Sam nie raz sprzedawałem gry, w które nie grałem i mogłem się opierać tylko na informacjach z pudełka lub własnej wiedzy.
To, że tobie się przez lenistwo nie chciało nawet zapytać o język, jest wyłącznie TWOJĄ WINĄ. Sprzedawca podał informacje i nikogo w błąd nie wprowadził. Nikt nikogo oszukać nie próbował. Ty przejechałeś się na własnym lenistwie więc pretensje ponownie - tylko do siebie.
Proponowałbym zakończyć i zamknąć temat bo jak widzę, do niczego już więcej tu nie dojdziemy.
Sprzedawca nie zawinił, sprawa rozwiązana.
Czy ty w ogóle czytałeś 1szy post? Koleś w aukcji napisał, ze przeszedł grę i że grał w nią na PS3....
Moją wina jest zaufanie niewłaściwemu sprzedającemu
Jego winą jest nie podanie kluczowej informacji jaką jest JĘZYK W GRZE co znacząco wpływa na cenę gry. W j. niemieckim dla mnie jest bezwartościowa gdzie w j. angielskim od 60 do 80zł
Obowiązkiem sprzedającego jest tak opisać produkt, żeby nie było jakichkolwiek wątpliwości.
Przez tego osobnika straciłem zaufanie do prawie wszystkich sprzedających i do wszystkich "prywatnych sprzedających"
Liczba postów: 186
Liczba wątków: 17
Reputacja:
24
(08-11-2014, 17:53)Carrioner napisał(a): Jego winą jest nie podanie kluczowej informacji jaką jest JĘZYK W GRZE co znacząco wpływa na cenę gry. W j. niemieckim dla mnie jest bezwartościowa gdzie w j. angielskim od 60 do 80zł
Jak nie podał, to wystarczyło się zapytać. Mniej zużyłbyś klawiaturę, niż teraz to robisz.
Liczba wątków: 25
Reputacja:
163
Dyskusja dyskusją, ale sądzę, że odpowiedź na pytanie padła i zadowoliła autora. W tym wypadku wątek zostaje zamknięty. Jeżeli mimo wszystko autor dalej nie wie co zrobić, niech zgłosi się do allegro i opisze swoją sytuacje. Oni to rozwiążą najlepiej.
Happy to be on the food chain at all.
|