Witaj! Logowanie Rejestracja —
Zaloguj się
Login:
Hasło: Nie pamiętam hasła

Forum Dyskusyjne arhn.eu -- Kiedyś mieliśmy tu recki grema™
  • Strona Główna
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Regulamin
  • Pomoc
Forum Dyskusyjne arhn.eu -- Kiedyś mieliśmy tu recki grema™ › Newschool... › PC v
« Wstecz 1 ... 5 6 7 8 9 ... 41 Dalej »

Problem ze sprzedawcą z Ebaya - dylemat z doborem argumentu
Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Problem ze sprzedawcą z Ebaya - dylemat z doborem argumentu
MartiusR Offline
Game & Watch
**
Liczba postów: 79
Liczba wątków: 17
Reputacja: 9
07-12-2015, 23:37 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-12-2015, 23:40 przez MartiusR.)
Bez zbędnego wstępu - kupiłem na ebayu grę w takim klasycznym CD-case (z okładką z przodu i z tyłu, bez big boxa), niedostępną od wielu lat w sprzedaży. Gra miała przypisany stan bardzo dobry, w opisie również był stan opisany jako bez zarzutu itd. Jak gra do mnie doszła, to się okazało, że na przodzie case'a były dwie poważne rysy, jedno z mocowań przedniej okładki było wyłamane, a "ząbki" znajdujące się w środku (te, które znajdują się w tym środkowym "okręgu" płyty) w większości były luzem. Napisałem do sprzedawcy o fakcie, a ten... Cóż, powiedziałbym wręcz, że mnie znieważa, bo pisze, jak mu jest przykro, i że może zaproponować mi, uwaga, 16 pensów zwrotu, bo "tyle kosztuje u niego takie pudełko na płytę". Sama gra kosztowała mnie pięć funtów (nie licząc kosztów przesyłki). Uważam, że ten zwrot jest stanowczo za mały (nie mówiąc już o tym, że nawet nie kupiłbym takiego opakowania za równowartość 16 pensów), teraz jednakże zastanawiam się, jakiego argumentu najlepiej użyć:

- gra w takim stanie traci swoją wartość kolekcjonerską, w związku z tym należy mi się zwrot taki, jaki byłby adekwatny do ceny gry wystawionej na ebayu w takim stanie

- pudełko było integralną częścią oryginalnej gry, kupując zamiennik zmniejsza się jej wartość

Czy może powinienem to uzasadnić w inny sposób? Nie miałem wcześniej podobnego dylematu, więc nie wiem, jak najlepiej argumentować mój sprzeciw w przypadku takiego "retro-zakupu. No i  uważam, że sprzedawca po prostu leci w kulki i nie potrafi się zdobyć na jakiś konkretniejszy upust z ceny.

Z góry dzięki za wszelkie sugestie/podpowiedzi!
Szukaj
Odpowiedz
arkhadius Offline
Game & Watch
**
Liczba postów: 85
Liczba wątków: 2
Reputacja: 2
08-12-2015, 23:47
Myślę, nie nie ma sensu się kłócić, jakby był honorowy i zamierzał dać poważniejszy upust to już by dał.
Możesz otworzyć case, że produkt nie był zgodny z opisem, ale wtedy będziesz musiał grę zwrócić, bo eBay nawet nie będzie czytał o co poszło.
Ja bym wystawił negatywa (po pensach wnioskuję, że to eBay.co.uk, a tam sprzedający nie może Ci negatywa wystawić) i jak będzie chciał żebyś go usunął to najpierw niech przeleje konkretny upust.
Szukaj
Odpowiedz
matizc Offline
Pegasus Fan
Liczba postów: 238
Liczba wątków: 20
Reputacja: 42
09-12-2015, 00:13
Z doświadczenia... niewiele ugrasz. Tyle w temacie. Zawsze ebay to ryzyko... Ja kupilem nowke w folii tony hawk's 2, a na granicy sprawdzali czy nie ma nic w srodku i rozpakowali uszkadzajac nie tylko folie ale i pudełko... Nigdy nie wiadomo czy w Twoim wypadku nie było podobnie. U mnie wiem, że tak było, bo gość był mega uczciwy. Na tyle, że chciał zwrócić mi kasę, a żebym grę sobie zostawił.

Wysłane z mojego UMI eMAX przy użyciu Tapatalka
Moja kolekcja
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
MartiusR Offline
Game & Watch
**
12-12-2015, 22:12
Dziękuję za wypowiedzi (ostatnio nie mogę znaleźć czasu w ciągu tygodnia, żeby wejść na forum, nawet w weekendy cienko z nim stoję), Arkhadius, mam pytanie, bo mnie zaciekawiła ta sprawa z brytyjskim ebayem. Gość faktycznie nadał wysyłkę z WB, więc zakładam, że również rejestrował się na brytyjskim ebayu. Czy da radę jakoś to sprawdzić? Bo faktycznie mogłoby to stanowić jakiś atut z mojej strony.
Szukaj
Odpowiedz
Max Makowski Offline
Banned
Liczba postów: 43
Liczba wątków: 12
14-12-2015, 12:44
A jak nazywa się sprzedający, żebym nic u niego nie kupił Winking????
Szukaj
Odpowiedz
Witold Offline
I'M BAMAN
Liczba postów: 267
Liczba wątków: 39
Reputacja: 64
14-12-2015, 18:27
(08-12-2015, 23:47)arkhadius napisał(a): Ja bym wystawił negatywa (po pensach wnioskuję, że to eBay.co.uk, a tam sprzedający nie może Ci negatywa wystawić) i jak będzie chciał żebyś go usunął to najpierw niech przeleje konkretny upust.
Jak prawdziwy cebulaczek, oddaj 50% wartości za plastikowy case, albo popsuje Ci opinie albo zgłosze do ebaya że towar niezgodny z opisem (swoją drogą zgodny, ale uszkodzony w transporcie ale cebula motzno) Smiling

Tak jak wyżej wspominałem, case został uszkodzony w transporcie, winny i niewinny jest sprzedawca- fakt, mógł lepiej zabezpieczyć.

Napisałeś, że zamówiłeś grę w normalnym zwykłym opakowaniu na CD. Strzelam, że nie jest to żadne pudełko od gier PlayStation i tym podobnych, stąd w jaki sposób inny case zaniża jego wartość, kiedy wszystkie opakowania CD były robione na jedno kopyto?

Oraz jakiego zwrotu Ty się domagasz? Pół funta maksymalnie mógłbyś dostać.
Szukaj
Odpowiedz
MartiusR Offline
Game & Watch
**
14-12-2015, 21:13
(14-12-2015, 18:27)Witold napisał(a):
(08-12-2015, 23:47)arkhadius napisał(a): Ja bym wystawił negatywa (po pensach wnioskuję, że to eBay.co.uk, a tam sprzedający nie może Ci negatywa wystawić) i jak będzie chciał żebyś go usunął to najpierw niech przeleje konkretny upust.
Jak prawdziwy cebulaczek, oddaj 50% wartości za plastikowy case, albo popsuje Ci opinie albo zgłosze do ebaya że towar niezgodny z opisem (swoją drogą zgodny, ale uszkodzony w transporcie ale cebula motzno) Smiling

Tak jak wyżej wspominałem, case został uszkodzony w transporcie, winny i niewinny jest sprzedawca- fakt, mógł lepiej zabezpieczyć.

Napisałeś, że zamówiłeś grę w normalnym zwykłym opakowaniu na CD. Strzelam, że nie jest to żadne pudełko od gier PlayStation i tym podobnych, stąd w jaki sposób inny case zaniża jego wartość, kiedy wszystkie opakowania CD były robione na jedno kopyto?

Oraz jakiego zwrotu Ty się domagasz? Pół funta maksymalnie mógłbyś dostać.

Jak napisałem - CD-case. Czyli właśnie coś w stylu tych pudełek z grami dla pierwszego PS - z instrukcją "schowaną" za przednią okładką. I w ogóle nie wiem, po co się wypowiadasz w wątku, w którym nie masz nic do powiedzenia/doradzenia poza głupkowatymi tekstami o cebuli (a dodajmy jeszcze do tego fakt, że nawet nie wiesz, o jakim opakowaniu mowa - typowa postawa "nie znam się, ale się wypowiem").
Szukaj
Odpowiedz
arkhadius Offline
Game & Watch
**
Liczba postów: 85
Liczba wątków: 2
Reputacja: 2
14-12-2015, 23:47 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-12-2015, 23:48 przez arkhadius.)
(12-12-2015, 22:12)MartiusR napisał(a): Dziękuję za wypowiedzi (ostatnio nie mogę znaleźć czasu w ciągu tygodnia, żeby wejść na forum, nawet w weekendy cienko z nim stoję), Arkhadius, mam pytanie, bo mnie zaciekawiła ta sprawa z brytyjskim ebayem. Gość faktycznie nadał wysyłkę z WB, więc zakładam, że również rejestrował się na brytyjskim ebayu. Czy da radę jakoś to sprawdzić? Bo faktycznie mogłoby to stanowić jakiś atut z mojej strony.

Jak to rozpatrzą raczej zależy od tego na jakim eBayu kupowałeś. Jak klikniesz w link to będzie jego lokalizacja (tylko kraj), nie jestem pewien czy aktualna czy główny adres

(14-12-2015, 18:27)Witold napisał(a): Oraz jakiego zwrotu Ty się domagasz? Pół funta maksymalnie mógłbyś dostać.

Może właśnie o to pół funta chodzi? :P
Szukaj
Odpowiedz
Witold Offline
I'M BAMAN
Liczba postów: 267
Liczba wątków: 39
Reputacja: 64
15-12-2015, 15:36
(14-12-2015, 21:13)MartiusR napisał(a): \ I w ogóle nie wiem, po co się wypowiadasz w wątku, w którym nie masz nic do powiedzenia/doradzenia poza głupkowatymi tekstami o cebuli (a dodajmy jeszcze do tego fakt, że nawet nie wiesz, o jakim opakowaniu mowa - typowa postawa "nie znam się, ale się wypowiem").

1. Miałem coś do powiedzenia. Napisałem, że case opisany przez ciebie nie zaniża w żaden sposób wartości (jeżeli zaniża, to w jaki?) = sprzedawca zrobił to, co do niego należało.

2. Więc jednak nie jest to klasyczne opakowanie na CD? Chcesz pomocy, a piszesz niejasno, bez zdjęcia poglądowego, niczego a czepiasz się, że ktoś Ciebie źle zrozumiał...
Szukaj
Odpowiedz
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
  • Kontakt
  • arhn.eu
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 09-05-2025, 12:01 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group. Created by DSlakaitis.