Witaj! Logowanie Rejestracja —
Zaloguj się
Login:
Hasło: Nie pamiętam hasła

Forum Dyskusyjne arhn.eu -- Kiedyś mieliśmy tu recki grema™
  • Strona Główna
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Regulamin
  • Pomoc
Forum Dyskusyjne arhn.eu -- Kiedyś mieliśmy tu recki grema™ › Allschool... › Offtop Wszelaki v
1 2 3 4 5 ... 22 Dalej »

Temat Kuchenny
Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Temat Kuchenny
Gurgie Offline
Kapłan Nintendo
Liczba postów: 310
Liczba wątków: 37
Reputacja: 66
02-08-2013, 18:57
Czyli temat w których chwalimy się przepisami i dyskutujemy o nich.

Zacznę może od tego przepisu, banalny, ale jest jedno miejsce wymagające dokładności.

Składniki:
Ser Edamski (Kostka taka duża 6cm*10cm*8cm na przykład)
Szynka
Jaja
Mąka
Bułka tarta
Olej
Patelnia
Kuchenka
3 Miski
Talerze
Nóż

Kroisz ser na plasterki o wysokości ~0,8 cm. Wsadzasz między 2 plasterki sera plasterki szynki.
Wsadzasz te układy do mąki. Potem do jaj wybełtanych uprzednio. Potem do bułki tartej. Potem znowu do mąki, znowu do jaj i znowu do bułki tartej. Wylewasz olej na patelnie. Rozgrzewasz. Rzucasz takie układy na rozgrzany olej. Grzejesz aż wyczujesz że skończone. Potem wyciągasz i jesz. Najlepiej z Sosem Tatarskim.
Szukaj
Odpowiedz
Kropcia Offline
Yoshi!
**
Liczba postów: 176
Liczba wątków: 2
Reputacja: 155
02-08-2013, 20:08
Ser prażony *_* waaaa, jeden z pyszniejszych przysmaków ^^
Ja czasem się bawię w makaron ze szpinakiem:

szpinak
duża śmietana
bazylia
oregano
zioła prowansalskie
sól
pieprz
czosnek
makaron (dowolny)

Makaron gotujemy i odcedzamy.
Szpinak (ja kupuję mrożony brykiet) rozmrażam i podgrzewam. W tym samym czasie wlewam do miski dużą śmietanę, wyciskam czosnek, do tego dodaję resztę przypraw i wlewam do szpinaku. Doprowadzam do podgotowania, po czym wrzucam makaron i jeszcze chwilkę podgrzewam.

Można to podać w takiej formie, można dorzucić ser feta i kawałki kurczaka. Proste i szybkie danie Smiling
Jaka by nie była, w Kropie drzemie siła =]
Szukaj
Odpowiedz
Yaxes Offline
Aspołeczniok
Liczba postów: 72
Liczba wątków: 5
02-08-2013, 20:33
Grzanki (niektórzy nazywają inaczej)

Składniki:
2 jajka
sól
Pieprz Ziołowy
Mleko
Patelnia
Natka Pietruszki
Chlebek
Ulubione przyprawy

Rozbijamy dwa jajka do miski dodajemy sól (wedle uznania), pieprz ziołowy (również wedle uznania), dodajesz ulubione przyprawy i mieszasz widelcem (tak wiem jak to brzmi). Kroisz chleb/bułkę na części, taplasz je w jajku i wrzucasz na rozgrzaną patelnię posmarowaną olejem i czekasz aż się lekko przypieką, odwracasz, znowu czekasz... Wyciągasz i gotowe!

10 minut i najedzony do Obiadu/Jutra
Szukaj
Odpowiedz
MichuB Offline
trance_for_life
**
Liczba postów: 50
Liczba wątków: 2
Reputacja: 2
02-08-2013, 21:30 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-08-2013, 21:32 przez MichuB.)
to ja się pochwalę swoim autorskim przepisem na gulasz wołowy

mięso wołowe (gulaszowe lub wołowina extra) 0,5kg
pieczarki 0,5kg
papryka 2-3 szt.
cebula 1 szt
pieprz
sól
pieprz cayenne
papryka słodka
masło / oliwa z oliwek
wino czerwone półwytrawne

Mięso kroimy na kawałki dające się gryźć, kroimy cebulę w piórka, pieczarki na pół (w zależności od wielkości czasem na ćwiartki), paprykę w dużą kostkę. Rozpuszczamy masło/rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy mięso, wrzucamy cebulę i ciągniemy aż cebula zacznie zmieniać kolor, dorzucamy pieczarki, solimy (pieczarki puszczą soki), pieprzymy (ja używam pieprzu kolorowego w kulkach), dodajemy pieprz cayenne (ostrożnie to jest ostre i można przesadzić, pół łyżeczki do łyżeczki, ja sypię na oko) i paprykę słodką, dolewamy wino (też na oko, ok 150ml), mieszamy, przykrywamy i zostawiamy aż wołowina zmięknie, do czasu do czasu mieszając, dokładamy paprykę i ciągniemy dalej do czasu, aż ta stanie się miękka (ja lubię jak prawie się rozgotowuje). Następnym krokiem jest redukcja tego co mamy w garnku (wywaru) do stanu gdy przypomina to sos. Próbujemy czy czegoś nie brakuje i podajemy do jedzenia, np. z ryżem, kaszą lub bułką pszenną.
Z jarzyn pasują ogórki kiszone (można też wrzucić jako dodatek do papryki i pieczarek) lub buraki tarte. Nie pamiętam, żebym czosnek dodawał, ale też doda smaku.

Bon Appetit

bardzo lubię robić też Chilli Con Carne i steki wołowe z risotto

(02-08-2013, 20:08)Kropcia napisał(a): Ser prażony *_* waaaa, jeden z pyszniejszych przysmaków ^^
Ja czasem się bawię w makaron ze szpinakiem:

szpinak
duża śmietana
bazylia
oregano
zioła prowansalskie
sól
pieprz
czosnek
makaron (dowolny)

Makaron gotujemy i odcedzamy.
Szpinak (ja kupuję mrożony brykiet) rozmrażam i podgrzewam. W tym samym czasie wlewam do miski dużą śmietanę, wyciskam czosnek, do tego dodaję resztę przypraw i wlewam do szpinaku. Doprowadzam do podgotowania, po czym wrzucam makaron i jeszcze chwilkę podgrzewam.

Można to podać w takiej formie, można dorzucić ser feta i kawałki kurczaka. Proste i szybkie danie Smiling
ja dodaję też ser pleśniowy (lazur najczęściej, pięknie się topi i spaja makaron ze szpinakiem)
PC + Vita, PS3 w fazie zakupu (odłożone na jesień), 3DS i DS Lite w planach
Szukaj
Odpowiedz
Gurgie Offline
Kapłan Nintendo
Liczba postów: 310
Liczba wątków: 37
Reputacja: 66
17-11-2020, 00:03
Ciasto Francuskie zawijas z serem:
Bierzesz ciasto Francuskie, dajesz ser, zawijasz, podgrzewasz piekarnik do 200 stopni wsadzasz czekasz i jesz.
Szukaj
Odpowiedz
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
  • Kontakt
  • arhn.eu
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 09-05-2025, 12:00 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group. Created by DSlakaitis.