Liczba postów: 66
Liczba wątków: 4
Reputacja:
1
Witajcie mam pewnien problem z moim routerem ( d-link go dir 501) otóż sprawa wygląda tak ostatnio zdarza się że.coraz.częściej zrywa mi połączenie z internetem, ale co najdziwniejsze tak że cały czas mam komunikat ze nie mam połączenia z internetem tylko w losowym momencie wraca połączenie na pare sekund. Tutaj moje pytanie co może być tego przyczyną?
Liczba postów: 71
Liczba wątków: 2
Reputacja:
2
Od kogo jest łącze internetowe?
Być może jest to problem z DNS, a sprawdź ten problem TUTAJ
Instalowałeś coś ostatnio?
/-|=====|-\ - yanush obrazków
Reputacja:
1
Łącze od vectry dns to same zera (tak od początku było)
Systemy to tak
2 urządzenia na android jeden na custom rom miui v4 a drugie na systemie prosto od google ( nexus 7 2013) obydwa maja nfs mw modern combat 4 i raymana oraz apke od shinden anime ( wszytko.z.google play więc to nie mają szans że.to akurat to)
3 pcty
1 win 7 64 bit system niedawno po formacie aplikacje to jakiś 5 gier z origin i ghost recon online i antywirus avg i pinnacle studio
2 edubuntu 13.10 nic nie instalowane bo wszytko co potrzebne jest już od razu w systemie
Także jest win 7 32 bit ( który jest.bo jest (oem) ale nie korzytam z niego bo jakos mi wygodniej w tym wypadku z ubuntu korzystac)
3 win 7 32 bit ( komputer mojego rodzica który jakieś pojęcie ma i nie instaluje niewiadomo czego niewiadomo z kad więc też.jest.czysty i także korzyta z avg)
Reputacja:
2
Właśnie masz problem z DNS, skoro masz same zera.
Zresetuj modem, powinno pomóc w 80%.
Jeśli nie pomoże, skorzystaj z niestandardowych DNS'ów.
Reputacja:
1
Tylko właśnie te dns były domyśne i były od początku i działalo
Reputacja:
2
Albo właśnie twój modem padł ofiarą takiego "ataku", albo jest coś z oprogramowaniem (może aktualizacja jeżeli taka jest pomoże). Skoro te DNS były domyślne (Wcześniej przed problemem też były same zera? W Livebox domyślnie to 192.168.1.1). Od kiedy trwa problem, bo czasem modernizują linie i takie smaczki wychodzą.
Dlaczego tylko te dwa powody "nieużyteczności" modemu? Jeżeli to wina tego, co znajduje się w środku modemu zawiodła i źle odczytuje różne pierdoły, to będziesz musiał zmienić modem.
(Żeby nie było, to tylko sugestie)
Reputacja:
1
Tak od samego początku były zera problem mam od jakiś 2 dni modernizacja odpada bo sąsiad ma tego samego dostawce i nic sie nie dzieje u niego
Aktualizacja odpada bo producent nie wydał żadnej ( pomimo tego że dał opcje aktualizacji do software) ew mogę wgrac jakiegoś custom roma ( czy jak to sie tam nazywa na routerach) tylko po tym moze cos nie działac
Ew pozostaje mi oddać na gwarancje sprzęt ale będzie to dosyć problematyczne bo wszytko w domu pod wifi jest połączone i ciagniecie kabla na nowo będzie dosyć ciężkie
Liczba postów: 202
Liczba wątków: 112
Reputacja:
79
1. Na 99% to nie problem z DNSami, jak sugeruje Emilu.
2. Czy problem występuje również przy podłączeniu kablem do routera?
3. Czy problem występuje przy bezpośrednim wpięciu się do modemu Vectry?
Post może zawierać śladowe ilości orzechów arachidowych.
Reputacja:
1
2 tak
3 rzadziej ale jednak też ew moze to być problem u dostawcy
Reputacja:
79
Wychodzi na to, że to problem z modemem, albo u dostawcy. Czy jakieś diody na modemie zapalają się lub gasną podczas występowania problemu?
Reputacja:
1
Modem ma 5 lampek 3 ostatnie zawsze sie świeca 1 zawsze miga gdy jest jakiś przepływ danych (2 świeci gdy jest brak sygnału) i tak jak było tak jest ( nie widac żadnej zmiany w pracy modemu)
Reputacja:
2
Może też takie bezsensowne pytania ale:
- Jaki jest stan kabli?
- Jest to sieć telefoniczna (w sensie potrzebny telefon) czy od razu, bez żadnych "dodatków"?
- Jak długo masz ten modem?
Reputacja:
79
Ja spróbowałbym podłączyć komputer bezpośrednio do modemu kablem i potestował przez jeden dzień. Jeśli problem będzie występował, to nie pozostaje nic innego, niż zadzwonić do Vectry i zgłosić awarię.
Reputacja:
1
13-04-2014, 00:28
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-04-2014, 00:31 przez kamkom.)
Kable są w dobrym stanie je jako pierwsze sprawdzilem
Internet mam z kablówka idzie jednen gruby kabel nst później jest jakieś ustrojstwo rozdzielajace kablówke i internet
Modem mam jakieś 3 lata
................
Jedrek właśnie wczoraj tak robiłem nic później podlaczylem znowu router skonfigurowalem od nowa pochodziło to troche no nic zadzwonie w poniedziałek do vectry zobacze co powiedza
Reputacja:
79
Chodzi mi o to, żeby wyeliminować możliwość, że to problem z twoim sprzętem. Jeśli w komputerach podłączonych bezpośrednio do modemu też rwie się połączenie, to znaczy, że problem leży gdzieś u operatora - w końcu modem to (najczęściej) też jego własność.
Reputacja:
2
W takim razie ostatnie pytanie.
Modem otrzymałeś od operatora czy został dokupiony osobno?
Wtedy 100% pewności która strona zawiniła.
Reputacja:
1
13-04-2014, 00:46
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-04-2014, 00:47 przez kamkom.)
Jednak to chyba wina modemu lub dostawcy stwierdziłem wszystko i jest odpowiednio podlaczone a router sprawdzilem robiąc stream wideo w 720 p po lan ( bez połączonego kabla z pcta do tv używajac apki mediacenter stockowo wgranej na tv) i wszystko działało bez rwania
Cóż w modemie nic nie zmienię bo żadnego interface nie ma wiec pozostaje mi czekać do poniedziałku i dzwonić do nich
............
Modem od vectry jest router sam dokupilem
Reputacja:
2
emm...ok?
Chodzi mi o to, czy router (w tym jest modem na 99%) jest od Vectry czy musiałeś go dokupić.
Reputacja:
79
Emm... Emilu, trafiłeś w 1%! Proszę, wypowiadaj się tylko na tematy, o których temat masz jakieś pojęcie. 
kamkom wyraźnie pisze, że modem jest oddzielnym urządzeniem (własność operatora), a router sam dokupił.
Reputacja:
1
Modem i router dwa różne urządzenia w moim przypadku modem mialem wraz z internetem zaś router kupowałem sam
Reputacja:
2
Ok, o to mi chodziło (Jedrek, tutaj też się nie popisałeś, bo niektóre modemy mają w sobie wbudowane modemy, najczęściej ADSL więc nie jestem aż takim nieukiem).
W takim razie zapewne problem leży u operatora.
Reputacja:
79
Emilu, może na modemach ADSL się znasz, ale nie popisałeś się zdolnością czytania ze zrozumieniem. Polecam dokształcić się w tej kwestii.
Czy kilka słów tak trudno jest zrozumieć?
(13-04-2014, 00:46)kamkom napisał(a): Modem od vectry jest router sam dokupilem
Reputacja:
2
Bez znaków interpunkcyjnych trudniej, bo może to być:
Modem od Vectry jest router, sam dokupiłem.
Więc z tego wychodzi że kupił modem od Vectry i sam dokupił. Ach, nie ma to jak język polski, tak bardzo skomplikowany
Reputacja:
1
Jeśli o to ci chodzi to większość o osób by się domyslila o co chodzi l.
Nie napisałem przecież że modem jest routerem...
(Jeśli o to ci chodzi fakt interpunkcja niestety wyjątkowo u mnie zawodzi gdyż testuje projekt klawiatury która niedługo trafi do google play i niestety na bugi i jednym z nich jest to że nie dziala przecinek)
Reputacja:
1
Problem rozwiązany zadzwoniłem do vectry okazało się że coś tam im padło problem został rozwiązany dzięki wszystkim za pomoc
|