Witaj, drogi użyszkodniku, w prawdopodobnie pierwszym polskim zbiorze porad i pomocy do gry Candy Box. Jeśli trafiłeś na ten materiał przypadkiem i nie masz najmniejszego pojęcia o czym mowa, to zachęcam do przeglądnięcia, a nawet przeczytania recenzji tejże gry, którą sam, nie chwaląc się, napisałem. Przede wszystkim jednak gorąco polecam kliknąć w TEN oto link i zwyczajnie zagrać. Naprawdę warto.
Prawdopodobnie jednak, jeśli nadal to czytasz, jesteś tu z powodu potrzeby uzyskania jakichś pomocnych informacji na temat Candy Box. Ze względu na ciągłe pytania graczy o różne aspekty tego tytułu, postanowiłem napisać ten oto mały poradnik, czy jak kto woli Q&A, w celu powstrzymania chociaż częściowo zalewu pytań i problemów z grą.
Na niektóre z nich być może odpowie ten oto Q&A, napisany przez samego Autora gry, czyli użytkownika internetu o nicku Aniwey, a przetłumaczony na nasz rodzimy język przez arhnowicza HartOre (*KLIK*). Ja sam postaram się udzielić odpowiedzi lub wskazówek na inne, problematyczne tematy. Zaczynajmy więc.
- Przede wszystkim, najważniejsza i podstawowa rada: bądź cierpliwy. Candy Box otwiera się przed graczem jak katolik na spowiedzi, dlatego nie zniechęcaj się małą liczbą możliwych akcji na początku gry. Cierpliwość jest cnotą, amen.
- Ruszaj głową. Ta gra nie jest AŻ tak trudna. Istnieją tytuły wymagające zręcznych palców, są też takie, przy których trzeba myśleć. Przynajmniej trochę.
- Korzystaj z opcji zapisu i wczytywania. Jaki sens mają pytania o działanie czy przydatność danych przedmiotów, skoro można zapisać grę, pokombinować, a potem w razie potrzeby ją wczytać?
PYTANIA I ODPOWIEDZI
Q: Co daje zjadanie cukierków? Próchnica postępuje, a ja nie mam z tego żadnych korzyści!
A: Zjadanie cukierków powiększa Twoje maksymalne zdrowie. A mówią, że słodycze są szkodliwe...
Q: Jaki jest sens wywalania cukierków na ziemię?
A: Ano żaden. Zmienia się jedynie emotikonka widniejąca przy liczbie wyrzuconych słodyczy :<
Q: Nie mogę znaleźć przedmiotu X, co robić???/??/
A: Wszystkie przedmioty dostępne w ekwipunku zdobyć możemy przechodząc różne questy bądź korzystając z już posiadanych przedmiotów. Nie możesz czegoś znaleźć? Kombinuj. Liczba opcji nie jest aż tak duża. Może przeoczyłeś coś w którymś z zadań?
Q: Czuję, że zbliżam się do końca gry, a w ekwipunku wciąż widnieją dwa puste miejsca. Czy coś pominąłem?
A: Dwa miejsca w twoim plecaku pozostaną puste aż do pewnego ważnego momentu. Jakiego? Dowiesz się, gdy nadejdzie.
Q: Biją mnie gobliny, to jest za tródne, co mam zrobić?!?!?!
A: Zacząć myśleć. Albo skorzystać ze starej dobrej maksymy mówiącej, że jeśli nie da się wbić gwoździa młotkiem, to należy wziąć większy młotek.
Q: Nie mogę pokonać bossa Y, zabija mnie zbyt szybko, a mikstury mają za duży cooldown. Co robić?
A: W tym wypadku przyda się wiedza na temat działania wszystkich mikstur i zwojów. Stosując ich dobrą kombinację, wyjść można z prawie każdej opresji. Zadaniem dla ciebie jest opracowanie tejże kombinacji.
Q: Mam problem z zagad...
A: Rusz głową, hehehehehe
Q: Serio, to ostatnie pytanie mnie powala! Jaka jest odpowiedź na nie?
A: Odpowiedzią jest odpowiedź. Lub rozwiązanie. A teraz przeczytaj tę zagadkę jeszcze raz. Wystarczy wpisać to, co potrzeba. Łapiesz już?
Q: Wejście do zamku, tak bardzo trudne. Przepaść też trudna. I inne rzeczy trudne. Jakieś podpowiedzi?
A: Ten magiczny kociołek nie robi tu za ozdobę. Niektóre mikstury, choć wydają się dziwne i nieprzydatne, nie raz zaskoczą cię swoim zastosowaniem i to w zupełnie niespodziewanych momentach.
Q: Nie mogę ulepszyć/kupić miecza, ta głupia starucha chyba robi sobie ze mnie jaja!
A: Owa starucha nie jest handlarzem, ani tym bardziej kowalem. Żeby więc zrobiła coś z bronią, którą posiadasz, musisz wcześniej zadbać, by ta była odpowiednio przygotowana. Te wszystkie magiczne pomioty szatana są w tym aspekcie bardzo wybredne. Ciekawe też, do czego może się przydać czekolada...
Q: Sadzę te lizaki, zbieram plony, ogólnie ciężka praca, tylko po co mi one?
A: Dojdziesz to takiego momentu w grze, kiedy zrobisz z nich użytek. To tylko kwestia czasu, wierz mi.
Q: Mikstury Berserkera, bardzo by mi się przydały, ale wypiłem już wszystkie otrzymane w zamian za używanie głowy. Co robić?
A: Jeśli naprawdę tego pragniesz, to jedno życzenie w odpowiednim momencie i zapewne dostaniesz kilka kolejnych buteleczek. Pytanie tylko, czy jest to warte swojej ceny. Jeśli jednak nie chcesz korzystać z tej opcji, to wiedz, że można przejść grę nie wypijając ani jednej.
Q: Ludzie piszą coś o jakichś żabach, czarownicach, a ja nic z tego nie wiem! O co w tym chodzi?
A: Oprócz twojego cukierkowego królestwa, w grze istnieje też kilka innych „lokacji”. Dostać się do nich można poprzez korzystanie z map, które zdobywamy wykonując questy. Jeśli natomiast czujesz, że już dawno powinieneś daną mapę posiadać, to może trzeba spróbować jakiegoś zadania ponownie? Niektóre plansze kryją dodatkowe niespodzianki.
Q: Oemgie, nie pamiętam nazwy zapisu stanu gry, a chciałbym go wczytać, co począć?!
A: Kliknąć w napis "zapisane gry", który znajduje się zaraz pod bannerem ARHN.EU na ekranie głównym twojego cukierkowego biznesu.
Q: Mam już 100 lizaków na sekundę, a chciałbym więcej, tyle że sadząc je nic się nie zmienia. Osochodzi?
A: Taka ilość lz/s jest maksymalna, jaką możesz uzyskać poprzez uprawę lizakowej roli. Większą ilość uzyskasz dzięki specjalnemu przedmiotowi.
Q: Który miecz najlepszy???
A: Ten, który wybierzesz. Jeśli nie jesteś pewny, skorzystaj z możliwości zapisu i wczytywania gry. Metoda prób i błędów ftw.
Q: Nie mogę poruszać się w piekle! To jakiś błąd?
A: W takim wypadku należy kliknąć myszą na teren poziomu. To powinno umożliwić poruszanie się.
MIKSTURY I ZWOJE
W tej sekcji znajdziesz krótki opis działania niektórych mikstur oraz zwojów.
- Nasiono – tworzy przed postacią gracza wytrzymałe drzewo, którego zniszczenie zajmie chwilę nam, bądź przeciwnikom. Musisz znajdować się w odpowiedniej odległości od przeciwnika, by móc go użyć.
- Galaretka – stawia za plecami gracza wybuchowego gluta, który zada obrażenia w przypadku kontaktu.
- Superman – zmienia Twą postać w super bohatera, zapewniając stylową pelerynę i animację lotu. Praktyczne zastosowanie tego napoju pozostaje tajemnicą.
- Żółw – zwiększa wytrzymałość, jednocześnie lekko spowalniając. Choć to drugie wydaje się być wadą, przyjdzie czas, gdy i tę specyficzną właściwość docenisz.
- Klon – tworzy prawie idealną kopię postaci gracza z cukierków, wypuszczając ją przed siebie, by zbierała baty zamiast nas samych.
- Nieśmiertelność – boski napój, zapewniające nietykalność na krótką chwilę. Jego wadą jest spory czas odpoczywania po zażyciu.
- Berserker – aaaarrghghhh... Szał bojowy, mówi ci to coś?
- Ucieczka – powoduje wyjście z danego zadania. Jego zaleta to brak potrzeby czekania na kolejne podejście.
- POMOCY – archą pomusz? Pomoże. Jednak na efekty tego specyfiku gwarancji nie da ci nikt.
- Teleportacja – przenosi cię na początek danego pomieszczenia w wykonywanym aktualnie zadaniu.
- Inwokacja chochlika – przyzywa duszka, który będzie walczył po twojej stronie tak długo, aż sam nie zginie. Możliwe użycie w przypadku posiadania odpowiedniej ilości miejsca między nami, a przeszkodą/przeciwnikiem
A może masz inny problem i nie wiesz gdzie o niego zapytać? Wykorzystaj ten oto temat

Hala sław Cukierkowych Czempionów:
Insajd
Chmurowaty
HartOre